16.9.2024. 11:35
0
Raste potražnja za kreditima u BiH
FOTO: ilustracija
Potražnja preduzeća za kreditima u Bosni i Hercegovini nastavila je da raste i u drugom kvartalu 2024. godine. Prema izvještajima banaka, potražnja za dugoročnim kreditima veća je od potražnje za kratkoročnim kreditima, navodi se u analizi Centralne banke BiH.

U drugom kvartalu 2024. godine neto procenat ukazuje na pooštravanje kreditnih standarda za kratkoročne kao i za dugoročne kredite preduzećima.

Neto rezultat iz prikupljenih odgovora ukazuje da nije bilo promjene u pogledu udjela odbijenih zahtjeva za kredite preduzećima u odnosu na prethodni period, piše BiznisInfo.ba.

U pogledu uslova odobravanja kredita preduzećima u drugom kvartalu 2024. godine, kamatne marže, zahtjevi u pogledu kolaterala i provizije i naknade su imale neto efekat pooštravanja, dok su ročnost i maksimalni iznos kredita ostali nepromijenjeni u odnosu na prethodni kvartal.

Neto rezultat iz prikupljenih odgovora banaka ukazuje da će kreditni standardi za odobravanje kredita preduzećima ostati nepromijenjeni u trećem kvartalu 2024. godine.

Istovremeno, banke očekuju da će doći do povećanja potražnje preduzeća za kratkoročnim, kao i za dugoročnim kreditima i/ili kreditnim linijama u trećem kvartalu 2024. godine.

U drugom kvartalu 2024. godine neto procenat ukazuje da je došlo do rasta potražnje stanovništva za stambenim, kao i za potrošačkim i nenamjenskim kreditima, u odnosu na prethodni kvartal.

Došlo je do ublažavanja standarda za odobravanje stambenih kredita kao i potrošačkih i nenamjenskih kredita u odnosu na prethodni kvartal.

U pogledu uslova odobravanja kredita stanovništvu u drugom kvartalu 2024. godine, kamatne marže, provizije i naknade su imale neto efekat ublažavanja, dok su zahtjevi kolaterala, ročnost i maksimalni iznos kredita ostali nepromijenjeni u odnosu na prethodni kvartal.

Istovremeno, nije bilo promjene u pogledu udjela odbijenih zahtjeva za odobrenje kredita stanovništvu u odnosu na prethodni kvartal.

Na osnovu pitanja o očekivanjima, banke predviđaju da će standardi za potrošačke i nenamjenske kredite stanovništvu ostati nepromijenjeni u trećem kvartalu 2024. godine.

Banke imaju optimističan pogled na potražnju stanovništva za kreditima, pa se očekuje porast potražnje u trećem kvartalu 2024. godine.

(Erna H.)
0
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.