20.6.2023. 15:09
3
Šta se dešava u Kantonu Sarajevo? Nebriga nadležnih ili nebriga građana
FOTO: Facebook
Jučer su na Facebook stranici Crna - Hronika "osvanule" slike koje, nažalost, svakodnevno gledaju građani glavnog grada BiH. Zašto se dešava da vidimo zatrpane kontejnere, razbacani otpad i divlje deponije u gradu?



Pitali smo nadležne za odvoz otpada u Kantonu Sarajevo, Kantonalno javno komunalno preduzeće "Rad" kako protiče odvoz otpada na području sarajevskog kantona te da li su pojačane aktivnosti dolaskom ljeta i toplijih dana. Ovo su njihovi odgovori. 

Source: Vrši li se redovan odvoz otpada na području KS, po planu i da li su eventualno pojačane aktivnosti, a sve s ciljem da se adekvatno i redovno vrši odvoz i odlaganje otpada, ali i da grad Sarajevo bude čistiji?


Rad: Odvoz otpada obavlja se prema utvrđenom rasporedu. Činjenica je da se dese određeni kvarovi na vozilima koje rješavamo najbrže što možemo, ali u međuvremenu vršimo preraspodjelu vozila kako bi pokrili onu dionicu na kojoj se desio kvar. Najveću pomoć u održavanju čistoće na javnim površinama mogu doprinjeti građani adekvatnim ophođenjem spram otpada koji proizvedu i odlaganjem tog otpada u posude.

Source: Ukoliko da, koja su to područja?

Rad: Organizacija odvoza otpada organizuje se prema potrebama tog područja, uzimajući u obzir i broj stanovnika, stambenih i drugih objekata, pa tako postoje lokacije u urbanim prostorima na kojima se nalaze kontejneri, prazne se u prosjeku tri, po potrebi i četiri puta, a također postoje lokacije koje se prazne svake noći u III smjeni, a u naseljima u kojima je uveden dvolinijski sistem prikupljanja otpada u individualnim stambenim objektima pražnjenje crne kante realizuje se jednom sedmično, dok pražnjenje žute kante realizuje se jednom u 14 dana. Danas je okončana i proljetna akcija čišćenja Sarajevo 2023 koja je realizovana na području Kantona Sarajevo, a podrazumijevala je ručno, mašinsko čišćenje, pranje, pojačan odvoz kabastog i građevinskog otpada.

Source: Da li ste u skorijem periodu primili pritužbe građana na eventualno neredovit odvoz otpada?

Rad: Putem naših kanala komunikacije naravno da stižu pritužbe. Najčešće se to odnosi zbog odloženog građevinskog, kabastog, zelenog otpada pored kontejnera koje odloži lokalno stanovništvo. Pomenuti otpad se ne može svrstati u kućni komunalni otpad i kao takav potrebno je zbrinuti na poseban način.

Source: Prije nekoliko dana, tačnije početkom ovog mjeseca, stanovnici naselja Hrasnica su javno ukazivali na problem neredovnog odvoza otpada, jer je po njihovim riječima čak sedmicu i više otpad nije odvezen. Koji je tačno problem nastupio? Da li je uspješno riješen i da li sada sve po planu?

Rad: Dva od šest vozila koja su u subotu izašla na teren na područje općine Ilidža kako bi obavili svoje zadatke, pokvarila su se. Izvršena je reorganizacija vozila kako bi na optimalan način obavili svoje redovne zadatke, ali i da bi riješili ono što zbog kvarova nismo realizovali. Aktivnosti na odvozu otpada nastavljene su prema utvrđenom rasporedu i do srijede kućni komunalni otpad je pokupljen i situacija je normalizovana.

Iako ne možemo sa sigurnošću tvrditi kada su fotografije nastale, ne možemo sporiti da se isto ponavlja iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, bilo koje doba godine. Da li su kapaciteti KJKP "Rad" iscrpljeni? Da li građani svojom nebrigom doprinose nastanku manjih divljih deponija oko svojih stambenih zgrada? 

Komunalno "Rad" poručuje da u narednom periodu građani Sarajeva brinu o svom otpadu, a da li nas očekuje "zatrpano" ljeto ostaje da vidimo. 

(Piše: Erna Hadžić) 

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.