20.10.2023. 10:22
3
Kupovina stana u Sarajevu postaje san?
Vlada Kantona Sarajevo donijela je jučer Odluku o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih, saopćeno je iz Službe za press. Uprkos najavi da će se za ovu namjenu izdvojiti 5,5 miliona KM, postavlja se pitanje koliko mladima može pomoći 12.000 KM u odnosu na cijene nekretnina koje su trenutno na tržištu u Kantonu Sarajevo. Analizirali smo trenutno tržište nekretnina sa agentom za nekretnine.

Javni poziv mladima, sa kriterijima za apliciranje na subvenciju, bit će raspisan naredne sedmice, na zvaničnoj web stranici Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, najavio je resorni ministar Almir Bečarević. 

“Pojedinačni iznos za subvencije je povećan u odnosu na prethodne godine i iznosi do 12.000 KM. Taj iznos je određen shodno inflatornim kretanjima i porastu cijena stanova. Činjenica je da je to nedostatno, ali je dobar vid pomoći i nadamo se da će što veći broj mladih aplicirati na Javni poziv. Nažalost, broj aplikanata iz godine u godinu opada, a to bi trebalo da zabrine sve nas”, naveo je ministar Bečarević. 

Navodi ministra Bečarevića koji se odnose na broj aplikanata mogu se posmatrati iz nekoliko uglova. Pa i iz ugla vrlo visokih cijena nekretnina. 
 
Pitali smo agenta za nekretnine Elmira Mašića kakav je trenutni odnos ponude i potražnje u Sarajevu, kao jednog od faktora koji utiču na cijenu. Mašić ističe da je realizacija kupoprodaje nekretnina u opadanju.

„I dalje je na tržištu prisutan odnos ponude i potražnje u korist povećane potražnje za stanovima odnosno ograničene ponude stanova, a koja se još više limitira u odnosu na visoko postavljene cijene. Na tržištu bez obzira na visoke cijene i dalje je veća potražnja od ponude međutim manja je realizacija kupoprodaje.“, kazao je za Source Mašić. 

Opada li interes za kupovinom nekretnina usljed inflacije, Mašić objašnjava da to nije slučaj ali da se može kazati da je usporena kupovina nekretnina. 

„Ne opada interes za kupovinom stanova ali je usporena kupovina, odnosno kupoprodaja nekretnina, prvenstveno stanova, ali i kuća i zemljišta. Potražnja za stanovima je najveća i stanovi se najviše prodaju, dok ostale nekretnine bilježe pad prodaje.“, objašnjava. 

Imamo li značajne promjene na tržištu u posljednjih nekoliko mjeseci, Mašić naglašava da je u okviru ponude stanova manja ponuda u novogradnji. 

Naselja koja su naročito interesantna kupcima nekretnina su Grbavica i Dolac Malta što se može zaključiti po cijeni koja je formirana na tržištu. Mašić objašnjava da su ova naselja visoko na ljestvici po cijenama ali i po potražnji. 

„Veća je potražnja za stanovima na tim lokacijama, kupci su jako zainteresovani za kupovinu stanova na tim lokacijama te usljed toga i cijene su skočile od prije par mjeseci sigurno za dvadesetak posto“, kaže. 

Na pitanje o potražnji za stanovima u drugim naseljima, naš sagovornik kaže da nije velika razlika u cijeni. 

„Ako bi spomenuli Dobrinju i Dobrinja je tu visoko, ne kao na Grbavici ili Dolac Malti ali je razlika nekih od 10 do maksimalno 30 posto. Sad sve zavisi i od stanja nekretnine ali i lokacije. Što se tiče prigradskih naselja, nemamo više velikih razlika u cijeni kao što je to bio slučaj prije, da su duplo jeftiniji. U Ilijašu i Hadžićima je sada kvadrat stana u novogradnji 2500 KM, dok je starogradnja 2000 KM. Ipak su prigradska naselja koliko toliko sada prihvatljiva sa cijenama, s obzirom da su infrastrukturno pokrivena ta područja.“ 

Starogradnja ili novogradnja, upitali smo agenta. 

„Kupci koji posjeduju kapital, oni se ipak radije odlučuju za kupovinu u novogradnji, jer nema velike razlike u cijeni između novogradnje i starogradnje. To su male razlike, od 300 do 600 KM po kvadratnom metru. S druge strane, za starogradnju su najviše zainteresovani kupci koji će kupiti taj stan na osnovu kreditnog zaduženja, jer te nekretnine mogu koristiti kao hipoteku.“,
analizira Mašić za Source. 

U ljetnoj sezoni je mnogo veći interes za kupovinu nekretnine te u tome i dalje prednjači dijaspora, zaključuje Mašić za Source. 

(Erna Hadžić)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.