29.6.2023. 13:00
0
Za sedam dana u Neumu porodici su potrebne dvije prosječne plate, samo za hranu: Neum je i dalje najpovoljniji na Jadranu
FOTO: N1
Sezona ljetovanja u Neumu i drugim mjestima duž jadranske magistrale uveliko je počela. Kao i do sada, što je može se reći bilo i očekivano, zbog inflacije ali i drugih faktora, cijene smještaja i ostalih ugostiteljskih usluga, porasle su čak i do 20%.

Može se slobodno kazati da cijene nikada nisu bile više. One porodice koje imaju prosječna primanja rijetko da mogu priuštiti nekoliko dana odmora na Jadranu. No, kada se uporede cijene na bh. obali s onima u susjednoj Hrvatskoj, Neum je zasigurno i još uvijek najjeftinija opcija.

Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera, za N1 je potvrdio kako je Neum, unatoč poskupljenjima, povoljniji u odnosu na druge destinacije.

"Smještaj je skuplji od 10 do 15 posto u odnosu na prošlu godinu zbog inflacije. Prema rezervacijama koje primamo, vidimo kako to nije preskupo u odnosu na konkurenciju na Jadranu u Hrvatskoj. Mnogo je povoljnije. Popunjavaju se kapaciteti za ljeto i za rujan. Nije to nešto što si naši gosti ne mogu priuštiti ", rekao je Butigan za N1. 

Kad je pak riječ o cijenama u kafićima i restoranima, Butigan kaže kako one variraju u ovisnosti o tomu što i gdje želite konzumirati.

"U restoranima pizze se kreću od 12 do 15 KM, kao i brza jela. Četveročlanoj obitelji za jedan dan u Neumu za sve je potrebno između 150 i 200 eura.", kazao je Butigan za navedeni medij. 

Ako računamo kako je jednoj porodici potrebno i 150 eura dnevno, dolazimo do iznosa od 1050 eura (2053 KM) za sedam dana. Ako uzmemo u obzir veći iznos (200 eura), za sedam dana na moru dolazimo do svote od 1400 eura odnosno 2738 KM. 

Kafu u restoranu na plaži u Neumu biste platili oko 3.5 KM, jumbo pizzu za 2 osobe od 15 KM, dok cijene hrane i pića u supermarketima nisu naročito više nego što su to Sarajlije navikle. Hrana i piće kao i cigarete su skuplje oko 20 kf. 

Hrvatska je trenutno skuplja za ljetovanje od Italije, Malte, Kipra, Grčke i Turske, a cijenom kao Španija pa čak i Francuska.

Mnogima će ove godine Jadran biti najskuplje putovanje do sada. No, kako to kažu u Hrvatskoj, uvijek možete otići tamo gdje vam je jeftinije. Strani gosti i dalje imaju daleko veći budžet za ljetovanje nego što su to npr. Bosanci. Mnogi hrvatski mediji su prenijeli informaciju da će gotovo 70% svih boravaka na Jadranu uplatiti gosti iz drugih država. 

"Predsezona je bila na nivou prošle godine. Možda za nijansu bolja. Ipak, daleko je to od rekordne 2019. godine. Bez obzira na to, očekujemo mnogo, prije svega maksimalnu popunjenost, jer su najave dobre, a svakodnevno pristižu i rezervacije ",  kazao je Butigana. 

Manifestacija Neumsko ljeto 2023., koja će i ove godine Neumljanima i gostima ponuditi raznovrsna kulturno-zabavna, tradicionalna i sportska događanja sve do septembra, otvorena je proteklog vikenda. Bogatiji program neumskog ljeta je jedan od noviteta. Poboljšana je i gradska infrastruktura. Tu je nekoliko novih hotela.

Gosti s kojima je razgovarala ekipa BHRT-a istakli su susretljivost i gostoprimstvo Neumljana. Ponuda je slična prošlogodišnjoj.

"Hrana i piće su skuplji nego u drugim našim gradovima, ali ipak je to prihvatljivo. Pica je 12 KM, ćevapi 8 KM, kafa 3 KM… Najskuplje su ležaljke i suncobrani. Dan korištenja jednog i drugogkošta 20 KM. Navikli smo dolaziti ovdje i to ćemo činiti i dalje ", kazala je sagovornica BHRT-a.

Koliko košta ljetovanje ove godine?

Za 2 osobe bolji apartman na 300m od plaže košta između 120 i 140 € po noćenju. Cijena ide i više ako tražite apartman sa balkonom uz pogled na more i 2 spavaće sobe. Jedna porodica od 2+2 ili 2+3 će platiti i do 200 eura po noćenju za ovakav smještaj. Hoteli uz plažu sa doručkom dostupni su za oko 150 eura za parove, a za obitelj od 250 eura. Hoteli sa polupansionom u srcu sezone od 1.7 do 20.8 traže između 250 i 400 eura za 2 osobe po noćenju, prenosi portal putujmojeftino.hr.

I prije prvomajskih praznika turističke agencije upozoravale su da ove godine neće biti mnogo “first minute” rezervacija za ljeto. 

Sve više ljudi koji imaju naviku i koji putuju organizovano odlučuju se za ranu rezervaciju, koja je obično povoljnija.

Na Booking-u je lako provjeriti koliko bi četveročlana porodica platila za iznajmljivanje apartmana ili hotela na hrvatskoj obali od 22. jula do 1. augusta, ali i u jedinom bh. gradu na moru. 

Neki od najbolje ocijenjenih privatnih smještaja, za 11 dana ljetovanja u Neumu biste platili 1.635 KM, dok u najpopularnijem ljetovalištu Bosanaca, Gradcu ili u Zaostrogu za isti period samo smještaj u privatnim apartmanima košta između 3.500 do 5.900 KM. 

Na otocima i poluotocima u Hrvatskoj cijene su čak i još više. Na Pelješcu, u luci Orebić, ljetovanje bi vas moglo koštati između 5.300 ili čak 9.000 KM za četveročlanu porodicu. Ljetovanje na otoku Hvaru košta između 5.600 KM do čak 15.000 KM, samo za smještaj. 

Ali ako vas mami odmor u Splitu, trebalo bi najmanje hiljadu eura za porodični apartman. Za još nekoliko stotina lakše je pronaći smještaj bliže splitskoj rivi. U međuvremenu, cijene hotela su do neba, najjeftiniji hotel sa 4 zvjezdice koštao bi porodicu skoro 10.000 KM, dok postoji dosta opcija gdje se cijene kreću do 20.000 KM. 

Turisti iz Austrije frapirani: “Pizza je 18 €, parking 40 €. Skuplji ste od nas”

Trenutno sam na odmoru u Hrvatskoj i ovdje je skuplje nego u Austriji, ispričala je Brigitte za Kronen Zeitung. Ona je odlučila ljeto provesti u Hrvatskoj umjesto Austrije, a najviše od svega šokirale su je cijene. Austrijski medij je tako naveo i cijene s kojima se susreću turisti. Maslac košta 4,50 eura, pizza za 18 eura i parking za 40 eura. Nije riječ o luksuznom odmoru u Švicarskoj već na nekoć jeftinoj destinaciji, Hrvatskoj.

Dodaju kako su cijene skočile od 1. januara 2023. u nebo otkako je uveden euro.

Ima nešto i što veseli turiste, a to je nedostatak provjere na granici.

“Ono čemu se manje vesele: uvođenjem eura skočile su cijene svemu”,  piše Kronen Zeitung.

Podsjetimo, puno prašine je podignula i Tiktokerica koja se požalila na cijene na Hvaru. U posljednjem videu koji je objavila na toj društvenoj mreži ispričala je kako je zadnji put na Hvaru bila prije četiri godine. Sad kad se ponovo vratila, šokirala se višim cijenama.

“Ležaljka 40 eura?!”,  zavapila je.

Mnogi su je u komentarima podržali i napisali da su cijene stvarno previsoke. Ipak, bilo je onih koji su i kritizirali, prenosi 24 sata.hr.

“Pa dobro, što očekuje, zna gdje je došla, u skupi bar”, odbrusio joj je jedan lokalac.

“Najsunčaniji otok u Hrvatskoj – tako ga nazivaju. Hvar svake godine privuče pažnju na tisuće turista, a cijene su otišle u nebesa. Prosječna Hrvatska četveročlana obitelj teško da si može priuštiti izlet na Hvar, a ne nekoliko dana odmora. Cijena običnog komada pizze u pekarnici penje se i do 5 eura, dok za pizzu u nekom od restorana morate izdvojiti oko 15 eura. Suncobran i ležaljke na plaži poseban su luksuz, a cijene se penju čak do 40 eura po ležaljci. Ako se želite malo opustiti u vrućim ljetnim noćima, pripremite dobro i novčanik jer cijene alkoholnih pića idu od 10 eura prema gore”, priča jedna Splićanka koja često poslom putuje na Hvar.

Cijene na obali su razbjesnile one koji su ljetovali u Rovinju.

“Evo vidite, 130 eura za ležaljke i suncobran. Previše…”, priča čitatelj 24sata. 

Šta je ove godine pomoglo razvoju turizma u Neumu?

Ono što je pomoglo i u budućnosti će pomoći razvoju turizma u Neumu je svakako cesta od Stoca do Neuma. Butigan je za N1 istakao da pokazatelje značaja očekuju tek ove sezone.

“Ono što će nam koristiti i zbog čega će kvalitetniji gosti dolaziti je što više neće morati prelaziti dvije granice da bi došli do Neuma. Zanima nas dosta i razvoj Aerodroma u Mostaru jer je konekcija s tim aerodromom moguća. Imali smo upite s tržišta Rusije i slijetanje njihovog aviona na taj aerodrom, ali nisu imali mogućnost prelaska granice. Sada imaju”, naveo je Butigan za N1. 

Ne pretjeruju svi sa cijenama, u ovom mjestu ljetovanje je povoljnije

Dok se sve više turista žali na cijene usluga na Jadranu, nezadovoljni su i ugostitelji koji tvrde da je sve više šetača kraj plaža. Ipak jedna poruka iz Kaštela pokazuje kako se može spojiti ugodno s korisnim, prenosi Ljudski.ba.

"Nemojte da vas zavara turistička gužva u gradu. Ona nema toliki financijski efekt. Iz prostog razloga što turisti više šetaju, nego što jedu i spavaju. Promet mi je barem 30 posto manji nego prošloga ljeta u ovo doba", požalio se šibenski ugostit. 

Ipak, nemoguće je ne primijetiti kako se sve više turista ove godine žali zbog previsokih cijena smještaja i svake druge turističke ponude u Hrvatskoj. Poražavajući je podatak i taj da si većina hrvatskih porodica ne može priuštiti ljetovanje na Jadranu. 

Da nije sve tako crno i da ugostitelji i turistički radnici sami sebi mogu pomoći je osvrt Miše Radića iz Kaštela.

"Slušam u vijestima, čitam u novinama i na profilima prijatelja kako su cijene na Jadranu otišle u nebo, bezobrazno skupo pa odlučio da ih demantiram. I ne pričom već primjerom, crno na bijelo.U Kaštelima, gdje živim, obilati ručak ili večera po izboru mogu se dobiti već za 15 eura. Pivo je 3, velika kava s mlijekom 2, kugla sladoleda 1,5 eura i to sve pedeset metara od mora i izvrsno uređenih i održavanih plaža. Podnošljivo za izvrsnu uslugu i uživanje u moru. Znam, ima i lovaca u mutnom, grabežljivaca spremnih da gostu skinu kožu s leđa kako bi se na brzinu obogatili. Kad prođe sezona kukati će da su loše prošli, da su u gubitku, da je sezona podbacila. E pa takvih mi nije žao, pravo im budi. Niti su oni ljudi, ni ugostitelji ni profesionalci. Obična pljačkaška banda vrijedna prezira",  napisao je Radić.

Neum u Jugoslaviji 


Do tada samo tranzitno mjesto do Dubrovnika, tek 70-tih godina pretvoren je u turističko središte kada je BiH izgradila hotel Neum, koji je sa 380 soba bio tada navodno drugi po veličini jugoslovenski hotel.

Nekada prestižni hotel u međuvremenu je zašao je u godine, nakon toga polako renoviran, smještajni kapaciteti privatnika su počeli popunjavati ionako skučenu obalu. 

Na obali ne postoji niti jedan kvadratni metar koji nije iskorišten. 

Na plažama pravi mozaik peškira, suncobrana i ležaljki, koji ne ostavlja prazan prostor.

"Ljudi koji dolaze ovdje su skromni, nemaju pretjerane zahtjeve. Umjetnost improvizacije je velika.", napisali su u svom turističkom dodatku ugledna minhenska novina Süddeutsche Zeitung. 

(Piše: Erna Hadžić) 
 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.