10.8.2023. 13:45
10
Njemačka odustala od projekata u Republici Srpskoj: Dvojak uticaj na ekonomiju manjeg bh. entiteta
FOTO: ilustracija
Vlada Njemačke odlučila je obustaviti četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj, zbog nastavka "secesionističke politike tog entiteta i njegovog predsjednika Milorada Dodika", saopćila je Ambasada Njemačke u BiH, u srijedu.

"Njemačka savezna vlada odlučila je da dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta, u vrijednosti od 105 miliona eura, i da se na taj način sukcesivno okončaju", piše u saopćenju. 

Među projektima od kojih je odustala njemačka Vlada je i izgradnja vjetroelektrane "Hrgud" u Berkovićima, u entitetu RS. Vrijednost projekta je oko 64,28 miliona eura, od čega je Njemačka razvojna banka (KfW) osigurala 60 miliona eura, a ostatak bi financirala Elektroprivreda RS.

Njemačka je zamrznula i 35 miliona eura namijenjena za dva projekta obnove hidroelektrane. 

Njemačka se povlači i iz projekta obnove hidroelektrane kod Trebinja, na jugu Hercegovine, kao i projekta zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci, na sjeveru Bosne.

Kako navodi Ambasada, o odluci Vlade Njemačke obaviješteni su Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH i projektni partneri.

Obustava zbog odluka NSRS 

Nakon odluke Narodne skupštine Republike Srpske iz decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države, njemačka Vlada je u aprilu 2022. godine odlučila da privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta.

"Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila njemačka vlada. Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte", ističe se u saopćenju.

Istaknuto je da njemačka Vlada podržava približavanje BiH Evropskoj uniji (EU) i da je spremna i dalje intenzivirati suradnju sa BiH, kako u Federaciji BiH, tako i u Republici Srpskoj.

"Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države BiH", dodaje se u saopćenju.

Njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock najavila je sankcije u martu 2022. tokom službene posjete Sarajevu.

Projekti su obustavljeni idućeg mjeseca zbog koraka vlasti u RS-u na "povratku nadležnosti" s države BiH na entitet RS koji su neustavni.

Dodik je kao član Predsjedništva BiH u septembru 2022. uložio veto na davanje agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH Thomasu Fitschenu zbog obustave projekata i rezolucije Bundestaga. Veto nije potvrdila Narodna skupština RS-a.

Uticaj ove obustave ide u dva smjera, kazao je za portal Source Igor Gavran, ekonomski analitičar. 

"Obzirom da je ova blokada faktički, iako je bilo riječ o suspenziji  ranije, ne možemo govoriti o nekom novom uticaju, ali u svakom slučaju mislim da je uticaj negativan i to u dva smjera. Jedan je sama blokada projekata odnosno njihova nerealizacija i gubici koje znače manji priliv novca u BiH, u ovom slučaju u Republiku Srpsku, ali isto tako mislim da su puno veći negativni efekti signal koji to daje njemačkim i drugim investitorima, posebno zapadnim. ", objašnjava. 

Odvraćanje drugih investicija, ističe Gavran, znači veće gubitke. 

"Riječ je o teritoriji gdje se mogu očekivati neke nove sankcije, neke nove prepreke u poslovanju i mislim da će to značiti još veće gubitke i odvraćanja drugih investicija. ", zaključio je Igor Gavran, ekonomski analitičar. 

(Erna Hadžić) 


10
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.