8.11.2023. 21:11
5
"Kad proglasimo nezavisnost, priznat će nas 15 zemalja": Dodik lobira širom Evrope, imao bi podršku desničara
FOTO: Dnevni Avaz
Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik dao je intervju za ugledni zagrebački list Nacional, u kojem je opet pričao o otcjepljenju RS-a, po ko zna koji put. Iznio je također tvrdnju da bi RS "priznalo 15 zemalja". Logičan slijed jeste pitanje: Kojih 15?

U svom standardnom maniru, Milorad Dodik je govorio o otcjepljenju RS od Bosne i Hercegovine. U intervjuu je između ostalog rekao: "Čim RS proglasi nezavisnost, priznat će nas 15 zemalja, a Hrvatska će čekati pa će nas poslije priznati."  Osim toga, govorio je i o odnosu s Hrvatskom, te je rekao kako dopuštenje za svoj secesionizam neće tražiti ni od premijera Hrvatske Andreja Plenkovića niti od predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Također je naveo kako bi za Hrvatsku bilo najbolje da se formira Herceg-Bosna. 

Cijeli intervju Milorada Dodika moguće je pročitati u printanom ili digitalnom izdanju Nacionala i isti će biti dostupan u petak ujutro na portalu nacional.hr.

Svakako, uslijedile su brojne reakcije na ovakve tvrdnje predsjednika manjeg bh. entiteta koji je nemalo puta držao secesionističke govore. 

Moguće je donekle pretpostaviti o čijoj podršci Milorad Dodik govori. Da li je načisto sa podrškom, upitali smo političku analitičarku Elmu Karišik. 

Karišik napominje da je do sada u pitanju bilo sedam zemalja EU. 

"Čim Milorad Dodik kaže da ima podršku 15 zemalja, do neki dan je to bilo sedam zemalja Evropske unije, eto danas 15, te isto tako kaže da neće reći koje su to zemlje, to znači da nije baš načisto ima li podršku tih država, ali to ne znači da u tih 15 ne lobira i na svaki način ne pokušava dobiti podršku za svoje ciljeve. Njegov politički cilj je ujedno sredstvo manipulacije. Dakle, otcjepljenjem RS traži ispunjavanje manjih političkih ciljeva koji će dovesti do otcjepljenja RS. Pa tako danas prijeti otcjepljenjem, da bi dobio imovinu, sklonio strane sudije iz ustavnog suda, prekrižio visokog predstavnika, ojačao entitet odnosno sve ono što mu je potrebno da dođe do faktičkog otcjepljenja RS.", objašnjava Karišik za Source. 

Karišik podsjeća na činjenicu da je predsjednik RS-a Milorad Dodik dobro došao u mnoge države. 

"Koje su to zemlje, naravno da to ne zna niko.  Ali mi moramo biti svjesni činjenice da je Dodik uvijek dobro došao u Moskvu, Beograd, Budimpeštu, Pariz...tako da nije pitanje koje bi zemlje, nego pod kojim uslovima, a ti uslovi se mijenjaju iz dana u dan i svakim danom sve više idu u prilog tom Dodiku. ", kazala je. 

Dodik gradi dobre odnose sa desničarskim strankama širom Evrope, objašnjava. 

"Dodikova stranka, SNSD, primljena je 2008. godine u Socijalističku internacionalu odnosno međunarodnu organizaciju koja okuplja socijaldemokratske stranke. Iako je izbačena, Dodik je počeo graditi dobre odnose sa desničarskim strankama širom Evrope. Najbliži je sa mađarskim Fidesz-om, ali je uspostavio odnose i sa Nacionalnim okupljanjem iz Francuske koji su da podsjetim bili na obilježavanju neustavnog Dana RS, te sa FPO - austrijskom slobodarskom partijom. I treba takođe napomenuti da su to stranke koje su svojevremeno glasale u EP protiv izvještaja Evropske komisije o BiH, u kojem se između ostalog poziva na sankcije protiv Dodika.", zaključuje Karišik za Source. 

(Erna Hadžić) 

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.