4.3.2024. 13:16
0
UEFA objasnila sve do najsitnijeg detalja: Evo kako izgleda novi sistem Lige prvaka
Svima je već poznato da od naredne sezone gledamo novi format u Ligi prvaka, ali svi smo čekali na više detalja oko toga kako će sve to izgledali.
Sada su iz UEFA-e sve detaljno objasnili i poznato je kako su zamislili da sve to funkcioniše.

Osim Lige prvaka, isti sistem biti će primjenjen i na Evropsku ligu, te na Konferencijsku ligu.

Nastup u bilo kojem takmičenju nije osiguran za bilo koju ekipu, nego će sve biti kao i do sada, a to je na osnovu plasmana u domaćem prvenstvu.

Od naredne sezone grupna faza od 32 kluba biti će proširena na 36 kluba, te će se igrati u ligaškom sistemu što je naravno samo po sebi velika promjena.

Svaki tim će imati osam protivnika koji će biti određeni žrijebom, dok će u Konferencijskoj ligi klubovi umjesto osam imati šest protivnika.
Svaki tim će odigrati četiri utakmice na domaćem terenu, te četiri utakmice na gostujućem terenu.

Timovi koji završe na mjestima od prvog do osmog idu direktno u šesnaestinu finala ovog takmičenja.

Nakon toga dolaze timovi koji su izborili plasman od 9. do 24. mjesta na tabeli i oni će igrati play-off kako bi se izborili za plasman u šesnaestinu finala.

Klubovi koji završe od 25. mjesta pa dalje su eliminisani iz svih takmičenja za tu sezonu.

U knockout fazi biti će kao i sad, dvije utakmice, te jedna utakmica u finalu takmičenja.

Jasno je da nas očekuje velika borba od naredne sezone, ali sasvim sigurno i dosta više derbija nego što je to do sada bio slučaj, prenosi Sportsport.ba.

(Ajdin B.)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.