17.6.2024. 16:26
0
FS Kosova tužio FS Srbije, traže hitnu rekaciju UEFA-e
FOTO: screenshot
Fudbalski savez Kosova tužio je FS Srbije kod U?FA zbog, kako oni navode, "političkih, šovinističkih i rasističkih poruka protiv Kosova" od strane srpskih navijača na ?uru.

Saopštenje kojim su se oglasili prenosimo u cijelosti.

"Fudbalski savez Kosova obavještava javnost da je zvanično reagovao kod UЕFA zbog prikazivanja zastava, slogana i povika srpskih navijača sa političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova tokom utakmice Srbija - Еngleska, u okviru ЕURO 2024.

Neprekidno prikazivanje takvih poruka i povika na jednom veličanstvenom događaju kao što je ЕURO 2024 je nerazumno i apsurdno. Kroz takve povike se dokazuje mržnja koja se širi u javnom mnjenju u Srbiji prema svojim susjedima.

FSK je u žalbi koju je podnijela sa neophodnim dokazima UЕFA-i, zahtijevala stroge disciplinske mjere protiv Fudbalskog saveza Srbije, kao povratnika u ovakvim slučajevima.

Istovremeno, tražimo budnost od organizatora kako bi se izbjeglo prikazivanje ovakvih transparenata na narednim utakmicama, jer oni predstavljaju ozbiljno kršenje pravila UЕFA.

Povici protiv države Kosova na velikom događaju kao što je Еuro 2024 su motivacija za nacionalističke grupe i ugrožavaju, ionako krhku, bezbjednost regiona.

Fudbalski savez Kosova stoji čvrsto u odbrani vrijednosti fudbala i promociji onoga što UЕFA predstavlja: jedinstvo, inkluziju i strast prema fudbalskoj igri, ali istovremeno odlučno brani i dostojanstvo države, koja je stvorena s mnogo truda i žrtava.

Pozivamo UЕFA da ljudi sa ponašanjem i filozofijom mržnje prema jednom narodu i državi nemaju mjesto na fudbalskim arenama.

Fudbal i događaji kao što je Еuro 2024 ne smiju služiti šovinistima i rasistima za promociju govora mržnje", stoji u saopštenju.

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.