9.11.2015. 11:17
0
Divanhana objavila novi studijski album „Zukva“
Nakon iznimno uspješnog albuma „Bilješke iz Šestice“ objavljenog krajem 2013. godine, te dvogodišnje regionalne i Evropske turneje od preko 150 koncerata, bend Divanhana objavljuje novi album naziva „Zukva“. Unatoč gustom koncertnom rasporedu, ovaj popularni bh. bend je tokom mjeseca februara u renomiranom studiju Fattoria Musica u Osnabruku (Njemačka), realizovao svoj treći studijski album.

Na albumu se nalazi 10 numera, većinom sevdalinki, uz nekoliko tradicionalnih pjesama iz drugih dijelova Balkana. Svakako je važno izdvojiti prošlogodišnji hit „Zvijezda tjera mjeseca“, kojim su ispratili Zmajeve na Svjetsko prvenstvo u fudbalu, sevdalinke „Oj Safete, Sajo, Sarajlijo“, „Da sam ptica“, te ranije objavljen singl „Sejdefu majka buđaše“ kojim je obilježen i sam izlazak novog albuma.

Album za regionalno tržište objavljuje beogradska izdavačka kuća Multimedia Music, uz ovlaštenu distribuciju Tropika u Bosni i Hercegovini te Croatia Recordsa za teritorij Hrvatske i Slovenije.

Pored članova benda svoj umjetnički doprinos na albumu ostvarili su i beogradski violinist Filip Krumes, makedonski kralj trube Džambo Agušev, te bh. gitarski virtuozi Emir Hot i Boško Jović. Time Divanhana ponovo iskazuje svoju otvorenost i želju za internacionalnim saradnjama i novim muzičkim izazovima.

Interesantno je izdvojiti da Divanhana prvi put u svom studijskom radu ima gosta vokalistu, i to na pjesmi „Ciganka sam mala“. Riječ je o mladoj i perspektivnoj sarajevskoj sevdah izvođačici Naidi Čatić, sa kojom bend i nakon objavljivanja albuma planira nastaviti profesionalnu saradnju.

Kada je riječ o neobičnom nazivu albuma članovi benda ističu:

„Zukva je vrsta kisele jabuke koja raste u Bosni i Hercegovini. Jakog je korijena, sitnih plodova i krivudavoga stabla. Ne može se presađivati, ali se na nju uspješno kaleme različite vrste jabuka. Kako zukva daje odlične rezultate kad se kombinuje sa drugim vrstama, tako i naša sevdalinka daje jednako dobre rezultate kad se njen jaki, tradicionalni korijen osvježi jednako snažnim muzičkim pravcima. Crpeći inspiraciju upravo iz zukve, kao svojevrsnog simbola jakog korijena historijske i kulturne baštine Bosne i Hercegovine, nastavljamo putovanje zemljama Balkana, sakupljajući u svoj ranac, notu po notu, bogatu muzičku baštinu naših naroda, kao sitne plodove jabuke.“

 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.