9.11.2023. 18:21
0
Pisac iz Srbije kritikovao one koji su bili na koncertu Ace Lukasa: "Danas Vučiću, sutra Sarajlijama. Sarajevo ne treba biti otvoreno za svakoga"
Srbijanski pjesnik i pisac Stefan Simić danas je na svom Facebook profilu podijelio kako su njegovi pratitelji željeli doći na njegov jučerašnji nastup u Sarajevu, ali su već ranije kupili karte za film i koncert Ace Lukasa. On je to oštro kritikovao.

Mladi pjesnik je prethodna dva dana u Sarajevu održao nastupe pod nazivom “Teatar, ispovijest, kabare sa Stefanom Simićem”, a večeras će održati i svoj treći nastup u glavnom gradu BiH.

No, u njegov inbox stigle su poruke kako je mnogima žao što nisu mogli doći na koncerte zbog toga što su već ranije kupili karte za film i koncert Ace Lukasa.

Tom prilikom, mladi pjesnik je objasnio kako im nije ništa odgovorio, ali svoje mišljenje je podijelio na svom profilu, rekavši šta tačno misli o tome što Aca Lukas nastupa u Sarajevu.

“Sinoć mi je nekoliko ljudi iz Sarajeva napisalo: ‘Izvini, došli bismo na tvoj nastup, ali već smo ranije kupili karte za film i koncert Ace Lukasa u Skenderiji’. Naravno, nisam odgovorio”, napisao je Simić na početku svoje objave.

Potom je objasnio da oni koji su odlučili otići na premijeru Lukasovog filma “Pokidan”, nakon čega je uslijedio i koncert pomenutog pjevača, ne znaju kako taj isti Aca Lukas nastupa i na Vučićevim skupovima i proslavama.

“Ako oni ne znaju da Lukas pjeva na Vučićevim političkim skupovima i proslavama, koji je izjavio 100 muslimana za jednog Srbina, ne bih da ih podsjećam o učestvovanju u Pink mašineriji balkanskog zaglupljivanja i da ne pričam o promociji raznoraznih supstanci također o drugovanju sa Arkanovom udovicom, koji nije po Bosni sadio ljubičice i cvijeće, nego sa svojim paravojnim formacijama radio nešto drugo”, napisao je u nastavku.

Simić se osvrnuo i da je Sarajevo uvijek otvoreno za sve, ali da ne treba biti. On se osvrnuo i na to kako je dvorana “Mirza Delibašić”, poznatoj kao Skenderija pjevalo ono najbolje što je Jugoslavija dala.

“Reći ću samo ovo. Sarajevo treba da bude otvoreno za sve, ali ne i za svakoga. U Skenderiji je nekada pjevalo ono najbolje što je Jugoslavija dala: Đorđe Balašević, Oliver Dragojević, Davorin Popović, Kemal Monteno… Sada se gleda ‘Pokidan’, film o ‘genijalnom’ životu Ace Lukasa, promoviše knjiga i poslije on sav ‘pokidan’ pjeva.

Potom je ponovo naglasio da Lukas pjeva za Aleksandra Vučića, ali i za Milorada Dodika.

“Danas Vučiću, sutra Sarajlima. Danas Dodiku u Banjoj Luci, a sutra će ponovo Vučiću i politici zla koja obesmišljava i razara sve pred sobom. Kaže se ko pjeva, zlo ne misli. Slažem se, ali za koga pjevaš, za toga radiš, a šta ako taj čini veliko zlo? Naravno, neki svijet kome se obraćam to ne zanima, a treba da ih zanima. Treba da znaju čemu i kome širom otvaraju vrata svoje kultne dvorane”, poručio je.

Dalje je istaknuo kako je dvorana Skenderija mjesto gdje je Bosna postala prvak Evrope u košarci zajedno s Mirzom Delibašićem, gdje su održane jedine OI na ovim prostorima, gdje su se opraštali Indexi, gdje je više puta nastupalo Bijelo dugme i da je to mjesto gdje je Balašević prvi koji je došao iz Srbije da održi antiratne koncerte.

“Došli smo do toga da im ‘pokidani’ izjavljuje ljubav (tako mu se zove film koji je sinoć promovisao), promoviše sebe kao nekakvo kulturno dobro, uz knjigu, film i koncert. Aca Lukas i knjiga? Aca Lukas i film? E, moje Sarajevo, zar si izgubilo svaki kriterijum”, dodao je.

“Što ne pitaju Acu Lukasa i politiku koju zastupa što je Feđi Štukanu zabranjen ulazak u Srbiju, Čija je knjiga ‘Blank’ imala više od 50 izdanja u istoj toj Srbiji? Šta se to dešava sa Sarajevom? Šta se to dešava sa svima nama? Najboljima zatvaramo vrata, a najgorem ološu se klanjamo i dajemo dvije na izvolte? Da li smo postali bolji, ili samo nevjerovatni licemjeri koji na sve šute? Što se mene tiče, ne šutim, a vi kako hoćete. Padajte zajedno u trans s Lukasom, i ostalima, koji su degradirali ove prostore kao malo ko, rame uz rame sa onima koji su gurali ljude u ratove. Ja, neću”, poručio je na kraju svoje objave.

Interesantno je da je Simić autor jedne pjesme pod nazivom “Mali, dođi da pucaš na Sarajevo”, zbog koje je izbačen iz Udruženja pisaca Srbije. Pjesma govori o njegovom poznaniku koji je pozvan u BiH za vrijeme opsade Sarajeva da puca i ubija civile.

Stefan Simić je pjesnik i pisac iz Srbije, koji je svojim pisanjem i zapažanjima iz svakodnevnog života privukao mnogo pažnje na društvenim mrežama, a više puta je govorio i pisao svojoj ljubavi prema BiH. Autor je nekoliko knjiga:”Pustite nas”, “Odjeci ljudskog”, “Generacijama koje rastu bez poezije”, “Rekoh… i olakšah dušu” i “Povratak čoveku” i “Povratak čoveku”.

(Ajdin B.)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.