23.7.2024. 10:21
0
Zbog nastupa srbijanskog repera koji je na publiku rendao sir oglasilo se crnogorsko ministarstvo
Ministarstvo kulture i medija Crne Gore izrazilo je zabrinutost povodom nedavnih nastupa Dragomira Despića, poznatog pod umjetničkim imenom Desingerica, u Crnoj Gori.

“Kao institucija koja je odgovorna za očuvanje i promociju kulturnih vrijednosti Crne Gore, Ministarstvo kulture i medija oštro osuđuje svaki vid umjetničkog izraza koji promoviše nasilje, netoleranciju, nepoštovanje ljudskih prava i diskriminaciju bilo koje vrste. Kulturna scena naše države treba da bude prostor za pozitivne i konstruktivne poruke i sadržaje, koji će doprinositi razvoju društva i unapređenju kulturnog nasljeđa. S obzirom na to da umjetnost ima značajan uticaj na formiranje stavova, posebno među mladima, apelujemo na sve izvođače, autore i producente da preuzmu odgovornost za sadržaj koji plasiraju javnosti, a naročito mladima”, piše u saopštenju Ministarstva kulture i medija.

Pozvali su organizatore događaja da prilikom izbora izvođača vode računa o kulturnim vrijednostima.

“Posebno obratiti pažnju da ono što plasiramo mladima, koji su u najvećoj mjeri konzumenti sadržaja, utiče na njihov rast i razvoj. Ministarstvo kulture i medija u cilju kreiranja kulturne ponude koja oslikava imidž Crne Gore kao kulturne i turističke destinacije, vodi angažovanu politiku izbora i finansiranja kulturnih sadržaja, te je u ovoj godini podržalo 295 projekata, čijoj smo se realizaciji zbog njihovog značaja i kvaliteta izuzetno radovali. Zadatak MKM i njenih nezavisnih komisija je da doprinesu kvalitetu sadržaja koji se prezentuju publici u Crnoj Gori”.

Iz Ministarstva kulture i medija su pozvali medije i lokalne turističke organizacije da aktivnije promovišu i turistima učine dostupnim informacije o značajnim festivalima i manifestacijama koje sufinansiraju, a koje na pravi način, u svojoj raznovrsnosti, oslikavaju Crnu Goru.

“Napominjemo i da je najveći broj kvalitetnih programa, koje sufinansira Ministarstvo kulture i medija, dostupan najvećem broju građana, a često i besplatan. Sa druge strane, zabrinjava činjenica da ovakvim događajima, koje ne možemo zabraniti, prisustvuje značajan broj publike koja je spremna da izdvoji i znatnu sumu za događaj ovakvog tipa. Stoga, podstičemo roditelje, prosvjetne radnike i građane da budu pažljivi i da aktivno učestvuju u kulturnom obrazovanju, posebno mladih, kako bi zajedno gradili i uspostavljali kvalitetni vrijednosni sistem. Ministarstvo će nastaviti da prati situaciju i preduzima sve neophodne korake u skladu sa svojim ovlašćenjima kako bi se zaštitila kulturna scena Crne Gore od negativnih uticaja. U Ministarstvu kulture i medija vjerujemo da zajedničkom akcijom svih možemo doprinijeti zaštiti i unapređenju kulturnih vrijednosti i zaustavljanju njegativnih uticaja u našem društvu”, zaključuje se u saopštenju.

Podsjećamo, javnost je ostala zgrožena prilikom nastupa Desingerice u Budvi gdje je po publici rendao sir i lijepio kore za pitu.

(Erna H.)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.