2.6.2024. 13:34
0
Kineska letjelica Chang'e 6 sletjela na tamnu stranu Mjeseca
Kineska Nacionalna svemirska uprava (CNSA) javila je da je jutros kineska letjelica Chang'e 6 uspješno sletjela na tamnu stranu Mjeseca, gdje treba prikupljati uzorke i kasnije ih vratiti na Zemlju.

Kineska letjelica će prikupljati kamenje i druge uzorke u ogromnom krateru poznatom kao Južni pol Aitken bazen, javila je jutros zvanična kineska agencija Sinhua.

Letjelica je lansirana 3. maja i njen cilj je da prikupi uzorke kamenja i mekog tla iz tog dijela Mjeseca, prvi put u historiji.

Tu bi mogli biti uzorci nekog od najstarijeg kamenja s Mjeseca iz ogromnog kratera na njegovom Južnom polu.

Misija je šesta u programu Chang'e za istraživanje Mjeseca koji je dobio naziv po kineskoj boginji Mjeseca. To je druga misija koja treba vratiti nazad uzorke nakon misije Chang'e 5, koja je također uzimala uzorke sa bliže strane Mjeseca, 2020. godine.

Nakon lansiranja iz centra Wenchang, letjelica Chang'e 6 kružila je oko Mjeseca čekajući da sleti. Zatim je sonda koja će se spustiti odvojila od dijela koji kruži da se spusti na stranu Mjeseca stalno okrenutog od Zemlje.

Operaciju je podržavao satelit Queqiao-2, javila je kineska svemirska agencija.

U sadašnjoj misiji modul za slijetanje će koristiti mehaničku ruku da buši i prikupi do dva kilograma materijala sa površine i ispod površine Mjeseca koji će biti vraćen nazad u kapsuli koja trenutno kruži oko Mjeseca. Kontejner sa uzorcima treba da se vrati na Zemlju u pustinjama Kine oko 25. juna.

Misije na tamnoj strani Mjeseca su teže zato što taj dio nije okrenut prema Zemlji i potreban je satelit kao relej da održava komunikacije.

Kineski državni mediji opisali su uspješno slijetanje na Mjesec kao "historijski trenutak".

Lender treba da provede do tri dana prikupljajući materijal sa površine u operaciji koju je CNSA saopćila da će uključiti mnoge inženjerske inovacije, velike rizike i velike teškoće.

Program za Mjesec je dio rastućeg rivlastva između SAD-a i drugih zemlaja, uključujući Japan i Indiju, u istraživanju svemira. Kina je postavila vlastitu svemirsku stanicu u orbitu i tamo redovno šalje posade.

Kina planira da pošalje čovjeka na Mjesec prije 2030. godine, čime bi ona postala druga zemlja koja je to uradila nakon SAD-a. Amerika također planira da šalje astronaute na Mjesec ponovo prvi put u više od 50 godina, mada je, ranije ove godine, američka svemirska agencija NASA pomjerila taj datum na 2026. godinu.

(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.