3.8.2024. 14:32
0
Talijanka napravila haos na Olimpijadi, sada se izvinjava protivnici, bokserki iz Alžira: Žao mi je i sebe i nje!
Italijanska bokserka Angela Carini, koja je predala meč Alžirki Imane Khelif nakon 46 sekundi borbe, sada je rekla da "želi da se izvini" protivnici. Razlog je način na koji se ponijela nakon duela.

Imane je jedna od dvije bokserke za se tvrdi da na Olimpijskim igrama „imaju konkurentske prednosti u odnosu na druge rivalke".

Nakon što je Italijanka predala, rekla je da je niko nikada nije tako jako udario. Tad je krenula lavina napada na rivalku i na Međunarodni olimpijski komitet.

Dan kasnije, uslijedilo je izvinjenje.

- Cijela ova kontroverza me čini tužnom. Žao mi je moje protivnice također. MOK kaže da ona može da se bori i ja poštujem tu odluku - rekla je Carini za "La Gazzettu dello Sport".

Žali što se nije rukovala s Imane.

- To nije bilo nešto što sam namjeravala da uradim. Želim da joj se izvinim. I njoj i svima ostalia. Bila sam bijesna jer su mi sve šanse na Igrama isparile pred očima - rekla je Carini.

Također, dodala je da će ako se ponovo nađe u ringu sa Imane „da je zagrli“.

Carini je inače za BBC Sport rekla:

- To je mogao biti meč života, ali sam morala da sačuvam i svoj život u tom trenutku.

Međunarodna bokserska asocijacija (IBA) predvođena Rusijom, koja je sprovela testove prošle godine, rekla je da Helif „nije ispunila kriterijume za učešće u ženskom takmičenju, kao što je postavljeno i precizirano u IBA propisima”.

Ona se oduvijek takmičila u ženskoj konkurenciji i MOK je priznaje kao sportistkinju.

- Alžirska bokserka je rođena kao žena, bila je registrovana kao žena, živjela je kao žena, boksovala kao žena, ima kao žena i pasoš - rekao je portparol MOK-a Mark Adams u petak.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.