18.7.2017. 15:01
0
Zbog kritika Grabar-Kitarović hrvatski ministar obrane ponudio svoju ostavku
Nakon što je predsjednica Republike Hrvatske izjavila kako se vojska trebala ranije angažirati na gašenju velikog požara koji je u ponedjeljak gorio na potezu od Omiša prema Splitu, hrvatski ministar obrane Damir Krstičević odlučio je podnijeti ostavku.

- Nudim mandat na raspolaganje ili me premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović mogu odmah smijeniti ukoliko se pokaže da vojne snage nisu na vrijeme i kvalitetno reagirale na požar - izjavio je Krstičević.

Desetak minuta nakon te izjave, Jutarnjem listu je ekskluzivno rekao da podnosi neopozivu ostavku.

- Poznato je kako sustav zapovijedanja funkcionira. Zahtjev za angažman Hrvatske vojske daje glavni vatrogasni zapovjednik, a ja ni do ovog trenutka nisam dobio nikakav službeni zahtjev. U ovom trenutku na terenu je 200 vojnika i još 500 u pripravnosti, a naši vojnici već su 'izginuli' u gašenju - kazao je Krstičević.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak da je vojska mogla ranije pomoći u gašenju katastrofalnog požara kod Splita i da treba provesti istragu o tome kako je požar izbio i proširio se.

- Smatram da je vojska mogla ranije izaći na teren...iako nisu obučeni i nemaju opremu kao vatrogasci radi se o požaru takvog opsega da je bila potrebna svaka ruka - izjavila je Grabar-Kitarović u Salzburgu nakon razgovora s predsjednicima Slovenije i Austrije, navodi Hina.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.