5.1.2019. 19:05
0
Peti protesti protiv Vučića u Beogradu, pridružili se Niš i Kragujevac
Peti protest „1 od 5 miliona“ i prvo takvo okupljanje u 2019. godini počelo je večeras na platou ispred Filozofskog fakulteta još masovnije i dinamičnije nego prethodnih vikenda, javlja Danas.
Peta po redu subotnja šetnja u Beogradu počela je govorima glumaca Branislava Trifunovića i Radoslava Milenkovića, kako je ranije najavljeno u pozivu na društvenim mrežama. 

„Ustaje Srbija i gradovi po Srbiji i bit će nas sve više”, poručio je Trifunović na početku večerašnjeg protesta . Protest je počeo minutom šutnje preminulim glumcima Marku Nikoliću i Ivi Gregureviću i fudbalskom velikanu Dragoslavu Šekularcu.

Zahtjevi protestanata su smjena ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, pet minuta na RTS-u za proteste, oslobađanje medijskog prostora na RTS-u za opoziciju, pronalaženje počinioca i nalogodavca ubistva opozicionog političara iz Kosovske Mitrovice Olivera Ivanovića i naručioca napada na lidera Levice Srbije i njegovih aktivista u Kruševcu.

Masovne demonstracije građana počele su prvo kao protest opozicionog Saveza za Srbiju pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ zbog brutalnog prebijanja jednog od lidera SZS, Borka Stefanovića, neposredno pred početak stranačke tribine u Kruševcu. Zbog toga je prvo protestno okupljanje Savez održao upravo u Kruševcu. Sledeći skup pod istim nazivom održan je u Beogradu 8. decembra kada se okupilo preko 10 hiljada ljudi što je kasnije motivisalo i građane i aktiviste da organizuju nove protestne šetnje. 

Naredni protesti svake subote, koje su samoinicijativno organizovali građani, održavaju se pod nazivom „1 od 5 miliona“ kao i večerašnji, a iz vikenda u vikend, na ulicama Beograda je sve više nezadovljnih građana. 

Nezadovoljstvo počinje da se širi van Beograda pa su slični skupovi večeras održani i u drugim gradovima Srbije, u Nišu i u Kragujevcu. 

Na proteste u Nišu na Trgu Kralja Milana pozvala je Nova stranka i profesor Univerziteta u Nišu Saša Živić, član Nove stranke. Živić je najavio ranije da će održati „lični protest“ zbog svojih studenata, a pridružit će mu se i predsjednik NS Zoran Živković. Oni su ranije najavili da će stati ispred spomenika Oslobodiocima kako bi pomogli studentima da ne putuju u Beograd na proteste, već da okupljanja počinju i u Nišu.

Odvojeno okupljanje u Nišu najavio je Pokret mladih pod nazivom „Stop teroru – za Niš bez straha, 1od 5miliona“ za idući petak 11. januara na Trgu Kralja Milana u 18 časova. Savez za Srbiju Niš najavio je da će podržati ovaj protest i na skup će doći i lideri SZS.

Od jučer se na društvenim mrežama proširio poziv i na okupljanje u Kragujevcu. U pozivu pod naslovom „Budi jedan od pet miliona – Kragujevac“ građani se pozivaju da izađu na protest u 18 časova na platou ispred Robne kuće u Kragujevcu. U pozivu je navedeno da nema nikakvog programa, ne planiraju se nikakvi govori, a ističe se da je nepoželjna bilo kakva stranačku obojenost.

(NAP/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.