10.7.2024. 15:06
0
Kako mediji iz Srbije izvještavaju o obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici
Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici i dženaza za 14 žrtava će se održati sutra.

Bosanskohercegovački mediji o ovom događaju detaljno izvještavaju, dok je situacija u susjednoj Srbiji drugačija.

Kako je Balkan Transitional Justice u svom istraživanju u maju naveo “Donošenje UN-ove Rezolucije o Srebrenici se reflektovalo u vidu dubokih razlika i podjela u izvještavanju o glasanju u Generaloj skupštini.” Ove podjele su vidljive tokom cijele godine, a najviše u julu, kada se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici.

Javni servis, odnosno Radio-Televizija Srbije se na svojoj web-stranici uopšte ne bavi genocidom u Srebrenici i zadnja objavljenja vijest u vezi ove teme datira iz aprila 2023.


Mediji iz Srbije-Naslovne stranice


Televizije sa nacionalnom frekvencijom, poput B92 i Happy TV-a ne ignorišu potpuno dešavanja iz Bosne i Hercegovine, ali sa druge strane dezinformišu ili obmanjuju čitatelje/ice. B92 fokus stavlja na “lažne ekologe i borce protiv litijuma”, a Happy TV širi davno raskrinkanu lažnu vijest tvrdeći da je “Šef NATO-a izjavio da je Srebrenica laž”.

Izvještajavanje na ovu temu u provladinim medijima je propagandno i ima notu animoziteta. Alo se, naprimjer, okomio na novinarku N1 Srbije, Danicu Vučenić, a Informer genocid naziva lažnim.

Lažne vijesti i propaganda na tabloidima će zasigurno u toku dana, a pogotovo sutra biti još intenzivnije. Pritisak i provokacije usmjerene ka žrtvama u periodu oko 11. jula dobijaju novu dimenziju, a sve ovo predstavlja svojevrsan udar na žrtve i na preživjele u srebreničkom genocidu.

Podsjećamo da je ove godine identificirano 14 žrtava srebreničkog genocida koje će sutra biti ukopane u Potočarima.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.