22.7.2024. 20:00
0
U Splitu se okupili šefovi HDZ-a i svi bitniji članovi: Opet se "kukako" o položaju "ugroženih" Hrvata u BiH
Premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Hrvatske, Andrej Plenković, okupio je danas sve bitnije članove dva HDZ-a u Splitu, a na sastanku je bio prisutan i šef bh. HDZ-a, Dragan Čović.

"Prioritet je postizanje pune ravnopravnosti Hrvata u BiH, realizacija razvojnih projekata i euroatlantski put BiH", napisao je na Twitteru.

Plenković je poručio kako zajedno sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto vodi kvalitetan dijalog na dobrobit Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

"Odnosi između najveće, najsnažnije i najutjecajnije stranke u hrvatskom narodu, bilo da je riječ o Hrvatima u BiH, su posebno bitni i njegujemo ih. Taj dijalog je kontinuiran, podrška Hrvatske Hrvatima u BiH je snažna, želimo da Hrvati budu ravnopravan, konstitutivan narod. Sve naše aktivnosti usmjerene su upravo u tom pravcu", rekao je Plenković, te nastavio:

"U Hrvatskoj su brojni projekti koje podupiremo, sufinansiramo, finansiramo od podrške zdravstvenom sistemu, obrazovnom sistemu, kulturi, mladim, različitim projektima koji se odnose na stipendiranje ili pak podršku infrastrukturnim projektima kroz aktivnosti npr. Ministarstva prometa ili Ministarstva regionalnog razvoja. Ta naša saradnja je razgranata i sigurno je doprinijela jačanju položaja Hrvata u BiH".

Naglasio je kako je ovo prvi zajednički susret nakon što je vodstvo HDZ-a predvođeno njime dobilo povjerenje za novi mandat na unutarstranačkim izborima 13. jula.

"Na ovaj način trasiramo saradnju i u pogledu odnosa između dvije stranke, a naravno i odnosa između dvije države, s obzirom da su i Dragan Čović i Borjana Krišto na vrlo važnim, ključnim dužnostima u institucijama BiH. Podržavamo naravno cijelu BiH na njenom putu prema ujedinjenju, stabilnosti, funkcionalnosti i ekonomskom i socijalnom razvoju".

"Takva politika Hrvatske je jedini način kako učinkovito možemo pomoći i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj zemlji", zaključio je hrvatski premijer.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.