6.9.2024. 16:01
0
Neovlaštena gradnja mosta u Blagaju izazvala intervenciju inspekcije: Mještani zgroženi, ekološka ravnoteža ugrožena
FOTO: Hercegovinainfo
Mještani Blagaja posljednjih su se dana suočili s neočekivanim problemom u svom mirnom naselju.

Porodica Kaminić, koja inače živi u Austriji, pokrenula je izgradnju mosta u koritu potoka Posrta, bez potrebnih dozvola i projektne dokumentacije. Lokalna zajednica, duboko zabrinuta za sigurnost i integritet svog okruženja, nije mogla ostati ravnodušna na ovu nezakonitu aktivnost.
Izgradnja mosta, prema saznanjima hercegovina.info,  koja je krenula prije dvije sedmice, prema riječima mještana, predstavlja ozbiljan rizik za sve obližnje objekte. Konstrukcija se nalazi na mjestu koje je poznato po sezonskim poplavama, što dodatno povećava potencijalnu opasnost. Stanovnici su posebno istaknuli kako most nije samo tehnički neispravan, već i potencijalno štetan za vrijeme kišnih razdoblja, jer bi mogao funkcionirati kao brana, što bi izazvalo velike poplave.
Mještani Blagaja nisu krili svoju nevjeru i ljutnju prema ovom činu koji može imati dalekosežne posljedice, kako za njihove domove, tako i za prirodnu ravnotežu ekosustava. Zbog toga su se obratili gradskim vlastima u Mostaru s hitnim zahtjevom za obustavu radova. Strah od moguće ekološke katastrofe učinio je ovaj slučaj prioritetnim za sve nadležne institucije.
Inspekcija je odmah reagirala na poziv zabrinutih građana. Jučer su inspektori izašli na teren i zatekli gradilište koje je već uvelike bilo oblikovano. Nakon ocjene situacije, odlučeno je da se gradilište hitno zatvori, a prostor je osiguran trakama dok se ne utvrde sve relevantne činjenice. Odluka o daljnjim koracima će ovisiti o tome hoće li se za ovaj slučaj nadležnost dodijeliti kantonalnoj vodnoj inspekciji ili gradskoj urbanističko-građevinskoj inspekciji, što će biti poznato nakon detaljne analize kategorizacije vodotoka.
Unatoč trenutnom zatvaranju gradilišta, inspektori su istaknuli zabrinutost zbog kasne reakcije građana, koji su se obratili vlastima tek nakon što su radovi već bili u poodmakloj fazi.
Također, činjenica da su investitori trenutno izvan zemlje, a izvođač radova nije poznat, dodatno komplicira situaciju. Inspekcija će nastaviti s nadzorom i pripremama za moguće zakonske mjere kako bi se spriječile bilo kakve buduće nepravilnosti.

 
BLAGAJ
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.