1.8.2024. 21:44
1
Aplauz u Skupštini Srbije po usvajanju Deklaracije, šutnja u BiH
Bh. zvaničnici su ispratili su šutnjom usvajanje Deklaracije u Skupštini Srbije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. U tekstu Deklaracije, koja ima 49 tačaka, navedeno je da srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu, te da poštuju sve međunarodne zakone. Ipak, analize stručnjaka ne mogu potvrditi da je zaista tako.

Gromoglasni aplauz u Skupštini Srbije ispratio je usvajanje deklaracije tzv. svesrpskog sabora. One čiji je zvanični naziv Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. No, priča o zaštiti naroda samo je maska. Iza kulisa predstave odigrane u Skupštini Srbije druge su namjere. U igri, naravno, politika i borba da se sačuva politička nadmoć.

„Vučić i ovi su uletjeli sa ovom deklaracijom iz dva razloga. Prvi i osnovni je da sačuvaju i ojačaju svoju vlast. To je vrlo ozbiljan momenat - u strategiji opstanka na vlasti i širenja utjecaja i Dodika i Vučića, govorimo personalno o tim politikama, tu računajte onda i Moskvu“, kaže politički analitičar Dušan Janjić.

A, ovakav politički narativ provodi se na štetu cijelog regiona. Pa, umjesto konstruktivne saradnje, na sceni pokušaj da se region prekroji po mjerama Srbije.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov podsjeća kako je sve počelo sa tzv. srpskim svijetom, tezom koju je plasirao Aleksandar Vulin: „On je govorio u Banjoj Luci i u Beogradu pred Alekdandrom Vučićem da treba da se ujedine dijelovi susjednih zemalja u kojima većinom žive Srbi – i to na državnom nivou. To je samo na finiji način provučeno i kroz ovu deklaraciju“.

49 tačaka i jedan cilj - širenje velikosrpske ideologije koja se godinama pokušava nametnuti. No, bezuspješno. A, tako će, smatraju stručnjaci, biti i ovog puta.

„Što se krivo rodi, vrijeme ne izmijeni - ovo je jedno novorođenče koje će trajati koliko i vlast Dodika i Vučića, ali šta će proizvesti u ovom momentu, nije jasno“, ističe Janjić.

No, iako farsa, ipak bi mogla bi imati kobne posljedice - naročito za BiH, u kojoj zvanični Beograd godinama pokušava nametnuti svoj utjecaj. Za to vrijeme, u BiH stavovi podijeljeni. Ono što je za Federaciju napad na suverenitet države, u Republici Srpskoj se tumači drugačije.

„Svi zaključci su u suštini vrlo destruktivni i usmjeravaju politiku onih koji su napravili ovo parapolitičko tijelo, tu mješavinu“, tvrdi Sead Turčalo, dekan FPN-a Univerziteta u Sarajevu.

Politolog Vojislav Savić smatra da Deklaracija nije uperena ni protiv koga, niti treba ikome da smeta: „Tu se samo spominju poštovanje UN-a, Deklaracije UN-a i svih drugih rezolucija koje su međunarodni dokumenti“.

Tako je u teoriji, praksa nešto drugačija. Deklaracijom se ne poštuju baš svi međunarodni dokumenti. Bar ne Rezolucija UN-a o Srebrenici. No, iz Srbije i RS-a jedinstven stav - usvojena deklaracija nije usmjerena ni protiv koga. Bar onakva kakvom je oni predstavljaju.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.