3.9.2024. 22:16
0
Poznati slovenski brend neke pogone gasi, a neke seli u BiH
Češki vlasnik Alpine, slovenskog proizvođača sportske obuće, zatvorit će dio proizvodnje u Žirima na zapadu zemlje i preseliti je u tvornicu u Bosni i Hercegovini, što će rezultirati gubitkom 60 radnih mjesta u Sloveniji do kraja godine.

Nedavno je zatvorena i jedna od tvornica u Bosni, piše piše Slovenia Times.

K&H, kompanija koja je dio grupe Franco de Poisd'eau & CIE, kupila je Alpinu 2022. godine od slovenskog Društva za upravljanje imovinom banaka, koje je u međuvremeno ugašeno.

Osnovana 1947. godine, Alpina se suočava s padom prodaje i povećanjem zaliha, a situacija se ove godine dodatno pogoršala zbog loše zimske sezone, koja je smanjila potražnju za artiklima poput skijaških cipela.

Kompanija je za Slovensku novinsku agenciju izjavila da će dio proizvodnih linija, uključujući montažne linije za skijaške, nordijske i planinarske cipele, biti preseljen u proizvodnu jedinicu u Bosni i Hercegovini.

Pogon za alate i strojeve te jedinica za brizganje plastike ostat će u sjedištu kompanije u Žirima, kao i sva radna mjesta u odjelima razvoja, marketinga i prodaje.

Plan za otpuštanje 60 od 228 radnika u Žirima dio je šireg plana reorganizacije i optimizacije, rekli su iz Uprave iz koje obećavaju da će koristiti što više mjera za smanjenje broja zaposlenih na blaži način.

Alpina grupa je krajem 2023. godine zapošljavala 1.012 osoba. Do kraja juna taj je broj smanjen na 948, a dodatno je pao krajem jula nakon što je kompanija zatvorila jednu od svoje dvije proizvodne jedinice u Bosni i Hercegovini, koja je zapošljavala 90 ljudi.

Nakon otpuštanja u Žirima, broj zaposlenih u grupi smanjit će se na otprilike 800 do kraja 2024. godine.

Prošle godine, Alpina je zabilježila gubitak od 1.7 miliona eura uz prihod od prodaje od 38.8 miliona eura.

Uprava predviđa da će prodaja ove godine pasti na 28-29 miliona eura, što je 25 posto manje od prvobitnog plana, a gubitak će se povećati na tri miliona eura.

Direktorica Amadea Kavčič Jesenovec izjavila je da je planirano smanjenje broja zaposlenih nužno kako bi se kompanija održala.

Razlozi su pad potražnje, visoki troškovi energije, transporta i održavanja, povećanje minimalne plaće i ogroman pritisak konkurencije u smislu niskih cijena proizvodnje.

Proizvodnja opada od 2017. godine, kada je Alpina proizvela 642.000 pari cipela i čizama. Broj je pao na 403.000 u 2019. godini i na 141.000 u 2023. godini. Ove godine, kompanija planira proizvesti samo 46.000 pari.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.