18.11.2015. 9:15
0
ISIL zgrnuo bogatstvo na nafti, otmicama i visokim porezima
Islamska država postala je, uz Boko Haram, jedna od najbogatijih terorističkih skupina u povijesti zahvaljujući naftnim poljima, elektranama, iznudama i pljačkama starina.

S procijenjenim bogatstvom od 1,3 milijarde funta, ISIL si može priuštiti strane borce koji dolaze ratovati na Bliski istok, ali i širenje van svojih granica i planiranje terorističkih napada na Zapadu, piše Daily Mail.

ISIL dnevno zaradi milijun funta prodajom sirove nafte te oko 30 milijuna funta godišnje na otmicama.

Tu je i zarada od 20 posto od poreza na dobit na populaciju od 10 milijuna stanovnika, a osim toga kontroliraju 40 posto proizvodnje žita u Iraku. 
Bogatstvo koje generira, omogućuje ISIL-u da se širi regionalno i globalno, stavljajući pred pred svjetske lidere jedan od najvećih izazova.


- Razvijaju nove tehnike širenja. Vidljiva je i nova tendencija, ISIL i Boko Haram sve češće imaju civile za mete, a ne, kao nekad, vojne i političke ličnosti. Civili su lakša meta, a žrtava je mnogo više, to pokazuje i nedavni pokolj u Parizu - rekao je Steve Killelea, izvršni direktor Instituta za ekonomiju i mir.


Militanti u Siriji i Iraku kontroliraju deset naftnih polja koja imaju višestruku ulogu.

S jedne strane, naftna polja pružaju energiju civilnom stanovništvu koje živi na području pod ISIL-ovom kontrolom, a s druge financiraju nove napade.

Također, ekstremisti imajući monopol nad naftom drže u šaci svoje neprijatelje. Mnoge opozicijske snage ovise o nafti koja dolazi iz ruku militanta. Osim što naftu prodaju na lokalnom tržištu, raspačavaju je dalje prema Turskoj, Jordanu i Iranu. Također, ISIL kontrolira i osam elektrana na području Sirije.


Dodatno zarađuju na porezima -  stanovništvu se oduzima 10 posto od poreza na dobit, 10 do 15 posto od poreza na poslovni uspjeh te 2 posto od poreza na dodanu vrijednost za svakodnevnu kupovinu.

ISIL naplaćuje i pristojbe za kretanje vozila preko teritorija koji je pod njihovom kontrolom te pristojbu od 650 funta za svakog tko poželi napustiti područje Islamske države.

Bogatstvo gomilaju u dvije državne banke u Mosulu te u 90 privatnih banaka.

(Merima Druškić)
 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.