30.12.2016. 21:30
0
Putin siguran u jače veze sa Turskom u 2017. godini
Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je u petak novogodišnje pozdrave turskom predsjednik Recepu Tayyipu Erdoganu rekavši da će Ankara i Moskva nastaviti zajednički raditi na “ključnim pitanjima na regionalnom i međunarodnom planu“, javlja Anadolu Agency (AA).

Kremlj navodi u saopštenju na svojoj web stranici da je Putin poslao božićne i novogodišnje poruke stranim šefovima država, vlada i međunarodnih organizacija.

Ruski predsjednik je uvjeren da će dvije zemlje “nastaviti da zajedno produktivno rade na jačanju bilateralnih odnosa i da će aktivno sarađivati u rješavanju ključnih pitanja na regionalnom i međunarodnom planu u interesu oba naroda, i u skladu sa osiguravanjem sigurnosti i stabilnosti u Euroaziji“.

Turska i Rusija će djelovati kao države koje garantuju podršku nacionalnom prekidu vatre dogovorenom između režima Bashira Al-Assada i glavne sirijske opozicione grupe, koje je počelo sinoć u ponoć. 
U svojoj novogodišnjoj poruci Putin navodi da “sa zadovoljstvom primjećujem da nakon teškog perioda u odnosima između Rusije i Turske, obje strane su bile u mogućnosti da počnu proces normalizacije i obnove saradnje u političkom, ekonomskom, humanitarnom, naučnom, tehničkom i drugim područjima“.

Odnosi između Ankare i Moskve pogoršali su se nakon obaranja ruskog aviona koji je narušio turski vazdušni prostor u blizini granice sa Sirijom u novembru 2015. godine. No, izgleda da su sporna pitanja uglavnom riješena 29. juna ove godine pismenim putem i naknadnim telefonskim razgovorom lidera dvije zemlje.

Putin je dao podršku Turskoj nakon neuspjelog pokušaja puča 15. jula, kada je rekao da stoji iza izabrane vlasti u Ankari, izrazivši saučešće žrtvama onoga što je Erdogan nazvao “najgnusnijim oružanim pokušajem puča u modernoj turskoj istoriji”. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.