4.9.2017. 10:10
0
Nova anketa pokazuje pad popularnosti predsjednika Macrona
Francuski predsjednik Emmanuel Macron zabilježio je dodatni pad popularnosti, uz podršku od samo 30 posto glasačkog tijela, pokazala je nova anketa objavljena u ponedjeljak.

Macron, koje je reformisao svoju komunikacijsku strategiju nakon što je bio suočen s kritikama jer je izgledao distancirano prema problemima građana, priznao je u prošloj sedmici da su glasači razočarani dosadašnjim akcijama njegove vlade.

Tridesetdevetogodišnem čelniku centra, izabranom u maju, stopa popularnosti opala je drugi uzastopni mjesec, s 36 posto mjesec dana ranije i s 43 posto krajem juna, sudeći po anketi agencije YouGov France provedene za HuffPost i CNEWS.

- Morat ću živjeti s narodnim nestrpljenjem narednih nekoliko mjeseci - izjavio je Macron za sedmične novine Le Point prošle srijede, odbacujući nedavno obilježenih prvih stotinu dana vlade kao "nebitnu odrednicu". 

Narednog dana Macronova vlada je objavila reformu zakona o radu, koja će testirati njegovu sposobnost da provede promjene u korist poslovnog svijeta i da se suoči s protestima.

On smatra reformu francuskih rigidnih radnih pravila ključnim potezom u suočavanju s nezaposlenošću u Francuskoj koja iznosi 9,5 posto - skoro dva puta više nego u Britaniji ili u Njemačkoj.

Rezultati anketa nešto su bolji za premijera Edouarda Philippea, čija je stopa popularnosti porasla s 32 na 37 posto, sudeći po istraživanju javnog mnijenja YouGova obavljenom u ponedjeljak.

Macron je obećao promjenu strategije u mjesecima koji dolaze u kojima bi mogao održati više intervjua za medije kako bi pojasnio zašto smatra da su reforme neophodne, nakon što je bio optuživan za preveliku distanciranost prema javnosti na početku svog mandata.

On je izjavio u prošlom mjesecu tokom posjete Rumuniji da francuski narod "mrzi reforme" ali da on predlaže "transformaciju" koja bi podstaknukla ekonomiju zemlje i učinila je liderom u Evropi.

Anketarske agencije ispitale su 1.003 osobe 28. i 29. augusta, prije intervjua za Le Point i objave planirane radne reforme, prenosi AFP.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.