10.11.2017. 9:57
0
Predsjednik Francuske stigao u iznenadnu posjetu Saudijskoj Arabiji
Francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao je u iznenadnu posjetu Rijadu usred rastuće krize između Saudijske Arabije i Libana.

Njegova posjeta se odvija samo nekoliko dana nakon što je libanski premijer Saad Hariri podnio ostavku dok se nalazio u Rijadu, kazavši da se plaši za vlastiti život.

Saudijska Arabija i Iran međusobno se optužuju za dodavanje ulja na vatru u Libanu i široj regiji.

Macron i saudijski zvaničnici su razgovarali i o krizi u Jemenu, gdje Rijad vodi rat protiv pobunjenika, javlja BBC.

Blokada Jemena od strane Saudijske Arabije  u ponedjeljak je pooštrena nakon presretanja rakete ispaljene iz te zemlje na Rijad, za šta saudijska vlada okrivljava libansku militantnu grupu Hezbollah i glavnog sponzora te grupe, Iran.

Francuska ima historijske veze s Libanom, koji je bio njena kolonija prije nego je stekao nezavisnost tokom Drugog svjetskog rata.

Saudijska Arabija je u četvrtak svojim građanima u Libanu naredila da odmah napuste tu zemlju.

Francuski predsjednik je u četvrtak boravio u posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje je otvorio muzej Louvre Abu Dhabi.

Tu je neočekivano najavio posjetu Rijadu kako bi održao sastanak sa saudijskim prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom i "istakao važnost stabilnosti i integriteta u Libanu".

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.