21.3.2018. 18:04
0
Mogherini: Diskriminacija, mržnja i netolerancija sve prisutnije i u Evropskoj uniji
Sva ljudska bića se rađaju slobodna s jednakim dostojanstvom i pravima, bez obzira na porijeklo, etničku pripadnost ili vjeroispovijest, izjavila je visoka predstavnica Federica Mogherini u ime Europske unije povodom Međunarodnog dana za borbu protiv rasne diskriminacije.

Evropska unija ponovno naglašava svoju snažnu predanost vrijednostima jedinstva i suživota te borbi protiv rasizma, diskriminacije, ksenofobije i isključivanja u svim njihovim oblicima, unutar naših granica i izvan njih.

Pojave diskriminacije, mržnje i netolerancije još izazivaju sukobe u mnogim zemljama diljem svijeta, prisiljavaju ljude na bijeg i stvaraju nepodnošljivu ljudsku patnju. One su sve prisutnije i u našoj Evropskoj uniji, navodi Mogherini u izjavi.

Društvo u kojem se ne mogu svima zajamčiti ljudska prava krhkije je, neotpornije i sklonije sukobima.

Evropska unija promiče univerzalnu ratifikaciju i punu primjenu Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, koja je univerzalni temelj rada na sprječavanju i iskorjenjivanju rasizma i diskriminacije.

Grupa EU-a na visokom nivou za suzbijanje rasizma, ksenofobije i drugih oblika netolerancije sastavila je vodeća načela za obuku o zločinima iz mržnje za tijela za izvršavanje zakonodavstva i tijela kaznenog progona te za pristup pravdi, zaštiti i podršci za žrtve zločina iz mržnje. Pridonijela je daljnjem razvoju smjernica za tijela kaznenog progona o evidenciji zločina iz mržnje koje se trenutačno testiraju u nekoliko država članica. Međutim, riječ je ponajprije o borbi u području kulture.

Podrška partnerskim zemljama i civilnom društvu u sprječavanju i suzbijanju rasizma i netolerancije vodeće je načelo i za vanjsko djelovanje EU-a. EU finansijskim sredstvima pomaže civilnom društvu diljem svijeta u borbi protiv rasne diskriminacije, ksenofobije i netolerancije. Primjerice, pokrenuti su projekti za unaprjeđenje kaznenopravnog sustava u Ruandi u okviru obrazovanja o ljudskim pravima te pružanja pravne pomoći. U Šri Lanki podupire se jačanje temeljnih prava i sloboda u sjevernoj i istočnoj pokrajini unaprjeđenjem kvalitete pravnih usluga i pristupa njima.

Budući da ove godine obilježavamo 70. godišnjicu Opće deklaracije o ljudskim pravima, Evropska unija više nego ikad prije nastavlja predano raditi na univerzalnoj primjeni temeljnih prava iz te deklaracije. Pritom blisko surađuje u iskorjenjivanju rasne diskriminacije sa svim našim partnerskim zemljama, regionalnim i međunarodnim organizacijama, nacionalnim institucijama za ljudska prava, civilnim društvom i borcima za ljudska prava. EU će nastaviti s radom dok diskriminacija, mržnja i nasilje potpuno ne nestanu, kaže u izjavi visoka predstavnica.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.