2.1.2022. 21:24
0
Gaspromov izvoz gasa se povećao u 2021. godini, vjerovatno nije postavljen za cilj za Evropu
Ruski izvoz prirodnog gasa Gazproma izvan bivšeg Sovjetskog Saveza u 2021. porastao je za 5,8 milijardi kubnih metara (bcm) na 185,1 milijardi kubnih metara, saopšteno je u nedjelju, dok je vjerovatno promašio svoj cilj za Evropu.

Izvoz ruskog gasa u Evropu je pod lupom nakon što su cene u regionu dostigle vrhunske vrednosti prošlog meseca, a neki političari i eksperti optužuju Gazprom da nedovoljno snabdeva region kao način pritiska na vlasti da certificiraju novi gasovod Severni tok 2, piše Reuters.


Gazprom je saopštio da je ispunio sve svoje ugovorne obaveze za isporuke u Evropu i da je povećao izvoz u Njemačku za 10,5%, u Tursku za 63% i u Italiju za 20,3%.   Međutim, planirala je da isporuči 183 milijarde kubnih metara gasa u Evropu i Tursku i vjerovatno je zaostala za tim jer broj od 185,1 milijardi kubika uključuje Kinu, gdje je počeo izvoz gasovoda 2019.



Gazprom nije dao podatke o izvozu za Kinu za cijelu godinu, ali je u prvih devet mjeseci prijavio izvoz od 7,1 milijardi kubnih metara.  čitaj više   Gasprom je saopštio da je njegova proizvodnja gasa porasla za 62,2 milijarde kubnih metara na 514,8 milijardi kubnih metara, što je najviši nivo u poslednjih 13 godina.  Domaće isporuke gasa porasle su za 31,9 milijardi m3 na 257,8 milijardi m3.



Kompanija je saopštila da očekuje rekordno visoku zaradu u 2021. godini uz pomoć visokih cijena u Evropi.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.