10.7.2023. 21:05
0
Evo kako američki mediji izvještavaju o godišnjici genocida u Srebrenici
FOTO: Screenshot
Američki mediji Associated press i Washington Post obavještavali su danas o godišnjici obilježavanja genocida u Srebrenici. Poseban fokus je bio na tome da su se u Potočarima danas okupili i muslimani i Jevreji.

Oni navode da su muslimani i Jevreji u Potočarima razgovarali o načinima na koji se može iskoristiti zajednička bol, kako bi se pomoglo oslobađanju svijeta od mržnje i netrpeljivosti, prenosi Avaz.

Da se nikad ne ponovi
- Apsolutno je kritično za budućnost jevrejskog i bošnjačkog naroda da udružimo snage u znak sjećanja kako bismo osigurali da se ovakva zvjerstva ne bi nikada dozvolila u budućnosti – rekao Menahem Rozensaft (Menachem Rosensaft), savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa.

On je predvodio delegaciju jevrejskih zvaničnika i diplomata koji su učestvovali na konferenciji o očuvanju kolektivnog sjećanja na žrtve genocida, a u zajedničkoj organizaciji Svjetskog jevrejskog kongresa i Memorijalnog centra Srebrenica.

- Ako mi kao Jevreji i kao muslimani shvatimo da smo zajedno u bolu, možemo na tome konstruktivno graditi i stvarati svijet izvan patnje u kojem genocid postaje nezamisliv - istakao je Rosensaft.

Izvinjenje zbog Handžar divizije
Poseban fokus su stavili i na izjavu direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića, koji se Jevrejima izvinio zbog zločina Handžar divizije tokom Drugog svjetskog rata.

- Oni koji su služili u 13. Waffen SS diviziji ili bili sluge ustaškog režima Nezavisne Države Hrvatske, nisu to činili u ime našeg naroda. Njihova djela ne govore u naše ime ni danas. Naš narod i zemlja su bili porobljeni i pod okupacijom, naš glas je bio ugušen. Ako je neko imao pravo da govori u naše ime, to su bili bosanskohercegovački partizani i antifašisti poput Fadila Jahića, Pašage Mandžića, Avde Hume i brojnih drugih. U naše ime je govorio Derviš Korkut, koji je rizikovao svoj i život svoje porodice da spasi najvažnije što jedan narod može imati - pamćenje o sebi - kada je od nacista sakrio Hagadu - kazao je Suljagić.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.