19.8.2023. 10:35
0
Skupština Chicaga jednoglasno usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici
FOTO: Preporod.info
Skupština grada Chicaga jednoglasno je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i proglasila svaki 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Istovremeno Skupština ovog američkog grada je osudila genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

“Rezolucija je usvojena poslije 12 godina borbe ze istinu i pravdu u gradu sa najjačim antibosanskim pokretom u SAD. Od sada se 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovo je još jedna, veoma značajna pobjeda istine o genocidu u Srebrenici, ovoga puta u Chicagu, koja nas još više obavezuje u radu na odgovoru na krucijalno pitanje da li je moguće da djelo genocida ostane postojati na tlu države Bosne i Hercegovine? Ne može se iz genocida izvlačiti pravo, beneficije, neupitne kategorije, tj. ne može se na osnovu genocida ostvarivati pravo na bilo šta”, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada, Bratstva Bošnjaka preživjelih genocida i Bošnjačko američke nacionalne asocijacije.

Još su istakli zahvalnost sponzoru Rezolucije Debri L. Silverstein, poslanici u Skupštini Grada Chicaga, kao i svim poslanicima koji su u Skupštini osudili i iskazali solidarnost prema žrtvama genocida u Srebrenci i Bosni i Hercegovini, prenosi N1.




“Zahvaljujemo se svim pojedincima, organizacijama i zajednicama koji su učestvovalu u ovom velikom poduhvatu, bitnom za kulturu sjećanja u Chicagu, SAD i svijetu”, dodali su u saopćenju.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.