5.10.2023. 16:59
0
Biden odobrio gradnju zida u južnom Teksasu u nastojanju da zaustavi prelaske migranata iz Meksika
Administracija američkog predsjednika Joea Bidena izgradit će dio graničnog zida u južnom Teksasu u nastojanju da zaustavi rastući nivo imigracije, javlja CNN.

Oko 20 milja (32 km) će biti izgrađeno u okrugu Starr duž granice s Meksikom, gdje zvaničnici izvještavaju o velikom broju prelaza migranata.

Izgradnja graničnog zida bila je jedna od dominantnih politika Donalda Trumpa kao predsjednika i kojoj su se oštro protivili demokrate.

Tokom 2020. godine, Biden je obećao da neće graditi ni jedan pedalj zida ako bude izabran.

Njegova administracija je ubrzo nakon preuzimanja dužnosti donijela proglas u kojem se navodi da izgradnja zida preko južne granice "nije ozbiljno političko rješenje".

U izjavi za Associated News u srijedu navečer, američka carinska i granična služba branila je Bidenov najnoviji potez, rekavši da koristi sredstva koja su već osigurana za graničnu barijeru.

Sve veći broj ilegalnih prelazaka granice čini to pitanje sve većim problemom za predsjednika SAD-a.

Više od 245.000 prelazaka zabilježeno je ove godine samo u području doline Rio Grande, pokazuju vladini podaci, a očekuje se da će septembar biti rekordan mjesec.

Nekoliko američkih gradova su objavili da osjećaju ogroman pritisak zbog stalnog priliva migranata.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.