8.11.2023. 20:00
0
Česta rasprava na društvenim mrežama: Isplati li se raditi u Njemačkoj?
FOTO: ilustracija
Na društvenim mrežama se često pojavljuju oglasi i ponude za poslove u inozemstvu, a takve ponude često izazivaju raspravu među korisnicima o bruto i neto zaradama i isplativosti odlaska na rad u inozemstvo na određeni period.

Nedavno je na jednoj Facebook grupi objavljena ponuda za posao u njemačkoj autoindustriji, točnije u gradovima Friedrichshafenu i Ravensburgu. Oglasivač, istaknuo je da su potrebni samo EU papiri i radna dozvola kako bi se kvalificirali za posao.

Početna satnica za ovaj posao iznosila bi 14 eura bruto, što je nešto više od 27 KM po satu. Radno vrijeme obuhvata tri smjene od ponedjeljka do petka, što znači 160 radnih sati sedmično.

Također, radnici imaju mogućnost obavljanja prekovremenih sati.

Ovaj oglas izazvao je brojne komentare među korisnicima društvenih mreža, gdje su mnogi izrazili svoje skeptične stavove o visini ponuđene bruto satnice. Jedan od komentara bio je: “Čak 14 eura bruto?”, prenosi portal Crna-Hronika.

Odgovorima je objašnjavano da za ovaj posao postoji njemački ugovor te da je moguće smještaj osigurati u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, pri čemu se troškovi smještaja oduzimaju od plate, što dodatno iznosi 300 eura po osobi.

Međutim, komentari su i dalje ostali kritički nastrojeni, s mnogima izraženim sumnjama u isplativost ovog posla.

S druge strane, bilo je i onih koji su tvrdili da je 14 eura bruto sasvim normalna početna plaća za neiskusne radnike u Njemačkoj, osim ako nemate stručnost kao inženjeri ili doktori

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.