14.11.2023. 22:21
0
Biden najavio oslobađanje talaca koje drži Hamas: Držite se, dolazimo
Američki predsjednik Joe Biden danas je izjavio da je svakodnevno uključen u razgovore za oslobađanje talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas. Uvjeren je da će taoci biti oslobođeni.

Kratko je odgovorio na novinarsko pitanje koja je njegova poruka članovima porodica talaca.

"Držite se, dolazimo", poručio je.

Nije želio saopćiti detalje razgovora za oslobađanje talaca. Nedugo nakon njegovog obraćanja, iz Bijele kuće su saopćili da će Bidenov glavni savjetnik za Bliski Istok Brett McGurk posjetiti Bliski Istok, gdje će razgovarati sa zvaničnicima Izraela, Palestine, Katara, Saudijske Arabije i drugih država.

"U Izraelu će razgovarati o sigurnosnim potrebama ove zemlje, imperativu zaštite civila tokom vojnih operacija, kao i o naporima da se osigura oslobađanje talaca i potrebi da se obuzdaju nasilni ekstremistički naseljenici na Zapadnoj obali", saopćili su iz Bijele kuće, prenosi agencija Reuters.

Podsjećamo, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant sinoć je saopćio da je Hamas izgubio kontrolu nad Pojasom Gaze te da su Izraelske odbrambene snage (IDF) na putu da u potpunosti zauzmu Gazu.

Izraelska ofanziva je uslijedila nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra u kojem je, kako tvrde vlasti ove države, ubijeno više od 1.000 ljudi i u kojem je Hamas zarobio veliki broj Izraelaca.

Dok Izraelci tvrde da je njihova ofanziva usmjerena isključivo protiv Hamasa, palestinske vlasti tvrde da se u ofanzivi ubijaju civili i da se uništava civilna infrastruktura. Prema palestinskim vlastima, u ofanzivi je ubijeno više od 11.000 ljudi.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.