19.11.2023. 14:03
0
Netanyahu: Nemamo namjeru prepustiti Gazu Palestincima nakon rata
FOTO: screenshot
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je u subotu da nemaju namjeru da Gazu prepuste Palestincima kada se rat završi.

Netanyahu je mišljenja da palestinske vlasti u svom sadašnjem obliku nisu u stanju preuzeti odgovornost za Gazu.

- Nakon što smo se borili i uradili sve ovo, kako bismo to mogli da im predamo - upitao je i napomenuo da, prema njegovom mišljenju, predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas tek treba da osudi masakr 7. oktobra, koji je izazvao rat u Gazi, u kojem je Hamas ubio više od 1.200 ljudi i zarobio preko 239 talaca.

- Abbas, 43 dana nakon najgoreg masakra nad Jevrejima od Holokausta, odbio je to osuditi, rekao je Netanyahu, dodajući da postoje palestinski ministri koji slave taj događaj.

Kaže da Palestinci imaju politiku isplaćivanja mjesečnih stipendija teroristima i njihovim porodicama dodajući da također "obrazuju svoju djecu da mrze Jevreje".

Podsjetio je da ga je IDF nakon povlačenja iz Gaze 2005. godine predao taj teritoriji Palestincima, koje je potom Hamas izbacio nasilnim pučem 2007. godine.

- Palestinci su već bili tu, dobili su pojas Gaze i šta se dogodilo? Uništeni su i otjerani odatle za manje od godinu dana - rekao je Netanyahu i dodao da "ovdje mora doći do promjene".

Netanyahu je ovo rekao nakon što je američki predsjednik Joe Biden objavio mišljenje u The Washington Postu u kojem se zalaže za povratak Palestinaca na vlast u Gazi.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.