30.11.2023. 18:50
0
Abbas s Blinkenom govorio o potrebi potpunog prekida vatre u Gazi
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas održao je u četvrtak sastanak s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u gradu Ramallahu tokom koga je govorio u prilog jačanju sadašnjeg primirja.

I o postizanju potpunog prekida vatre u Pojasu Gaze, javila je palestinska zvanična novinska agencija WAFA.

Palestinski zvaničnik tokom razgovora "ukazao je na potrebu jačanja sadašnjeg primirja u Pojasu Gaze kako bi se postigao potpuni prekid vatre i okončala izraelska agresija na palestinski narod", navodi se u agencijskoj vijesti.

Abbas je ukazao na važnost značajnog povećanja snabdijevanja palestinske enklave humanitarnom pomoći, posebno lijekovima, hranom, vodom i gorivom, kao i "podrške ponovnom otvaranju bolnica u Pojasu Gaze za liječenje hiljada ranjenih".

Palestinski predsjednik odbacio je izraelsku politiku i pozvao Sjedinjene Države da interveniraju kako bi "spriječile protjerivanje palestinskog naroda s njegove zemlje".

Palestinski zvaničnik također je ukazao na nemogućnost prihvatanja bilo kakvih planova izraelskih vlasti "da odvoje pojas Gaze (od Zapadne obale), koji je sastavni dio palestinske države".

Abbas se založio da država Palestina postane punopravna članica Ujedinjenih nacija i da održi međunarodnu mirovnu konferenciju, ističući da se "mir može postići samo provedbom odluke o uspostavi dvije nezavisne države, uključujući palestinsku državu".

Kako je kazao Abbas, "svako vojno rješenje (palestinskog pitanja) pokazalo se neodrživim i neće moći osigurati sigurnost i stabilnost u regiji".

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.