2.12.2023. 8:07
0
Putin povećava broj ruskih vojnika za 15%
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o povećanju broja ruskih vojnika za 15%. Nekih 170.000 ljudi će biti dodato u fazama, čime će ukupan broj vojnika iznositi 1.320.000.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je taj potez odgovor na povećanje prijetnji, uključujući i širenje NATO-a, javio je BBC.

Smatra se da je Rusija pretrpjela velike gubitke u borbama u Ukrajini koje su trajale više od godinu i po dana, iako ne objavljuje podatke.

U saopštenju ruskog ministarstva odbrane objavljenom na web stranici Kremlja navodi se da će se broj postepeno povećavati kroz regrutaciju, a ne mobilizacijom ili promjenama u regrutaciji.

„Povećanje broja vojnika Oružanih snaga Ruske Federacije provodi se u fazama, na osnovu građana koji izraze želju za služenjem vojnog roka po ugovoru“, dodaje se.

Povećanje je objašnjeno „rastom zajedničkih oružanih snaga (NATO) u blizini ruskih granica“ i prijetnjama povezanim sa „specijalnom vojnom operacijom“, kako Rusija naziva rat u Ukrajini.

NATO se nedavno proširio na Finsku, koja ima dugu granicu s Rusijom. Švedska se također prijavila za pridruživanje. Alijansa kaže da se Ukrajina može pridružiti „kada se ispune uslovi“.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.