25.3.2024. 8:20
0
Ubijena 27-godišnja najmlađa gradonačelnica Ekvadora
Najmlađa gradonačelnica Ekvadora Brigitte Garcia (27) i jedan zaposlenik grada pronađeni su ubijeni u automobilu jučer rano ujutro, saopćila je ekvadorska policija.

Vlasti te južnoameričke zemlje za val nasilja u državi krive trgovinu drogom.

Kako javlja Reuters, a prenosi Index, nacionalna policija saopćila je da istražuje smrt 27-godišnje gradonačelnice San Vicentea te Jaira Loora, njenog direktora komunikacija, nakon otkrića njihovih tijela u pokrajini Manabi. Oboje su ubijeni iz vatrenog oružja, saopćila je policija.

Kasnije jučer policija je rekla da je pucnjava došla iz automobila, koji je bio unajmljen, i da su pratili GPS sistem vozila. Garcia je bila u stranci Pokreta građanske revolucije bivšeg predsjednika Rafaela Corree.

Correa i Luisa Gonzalez, stranačka predsjednička kandidatkinja na nedavnim izborima, nazvali su Garcijino ubistvo atentatom.

"Upravo sam saznala da su ubili našu kolegicu gradonačelnicu San Vicentea Brigitte Garcia", objavila je Gonzales na X-u.

Garcia je posljednja politička osoba u Ekvadoru koja je ubijena nakon atentata na predsjedničkog kandidata Fernanda Villavicencia prošlog augusta.

Villavicencio, glasni kritičar korupcije i organizovanog kriminala, ubijen je tokom kampanje dvije sedmice prije predsjedničkih izbora.

Predsjednik Daniel Noboa proglasio je vanredno stanje u januaru zbog porasta nasilja nakon čega su naoružani muškarci upali u TV stanicu tokom prijenosa uživo. Noboa je također označio 22 kriminalne grupe kao terorističke organizacije.

Ranije ovog mjeseca je produženo vanredno stanje u Ekvadoru. Naboina vlada je u saopćenju osudila ubistva te poručila da sarađuje s tužiteljstvom i policijom kako bi osigurala brzu istragu.

"Ojačat ćemo politiku javnog reda dok ne postigne sigurnost i mir za sve Ekvadorce", saopćila je vlada.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.