31.5.2024. 16:00
0
Stoltenberg odbacio Putinovo upozorenje protiv ukrajinskih napada na rusku teritoriju
Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg u petak je odbacio upozorenja ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi dopuštanje Kijevu da koristi zapadno oružje za napade unutar ruske teritorije moglo dovesti do eskalacije.

Govoreći na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Pragu, Stoltenberg je kazao da je alijansa već mnogo puta čula takva upozorenja.

- To nije ništa novo. Već duže vrijeme je slučaj da svaki put kada saveznici iz NATO-a pružaju podršku Ukrajini, predsjednik Putin pokušava da nam zaprijeti da to ne radimo - izjavio je on novinarima.

- I kada je riječ o eskalaciji – pa, Rusija je eskalirala invazijom na drugu zemlju – kazao je.

Putin je u utorak upozorio članice NATO-a da ne dopuštaju Ukrajini da ispaljuje svoje oružje na Rusiju i ponovo je ukazao na rizik od nuklearnog rata nakon što je nekoliko saveznika ukinulo ograničenja nametnuta na upotrebu oružja doniranog Kijevu.

U značajnoj promjeni politike, američki predsjednik Joe Biden također je odobrio Kijevu ograničenu upotrebu oružja koje su isporučile Sjedinjene Države u Rusiji, izjavila su u četvrtak četiri zvaničnika, pod uvjetom da ostanu anonimni.

Bajdenova odluka odnosi se samo na ciljeve unutar Rusije u blizini granice s regijom Harkov, gdje je ofanziva koju je Moskva pokrenula 10. maja zahvatila neka sela, pojasnili su oni. SAD su daleko najveći donator oružja Kijevu.

Harkov, drugi najveći grad u Ukrajini, udaljen je 30 kilometara od granice s Rusijom.

Stoltenberg je kazao da Ukrajina ima pravo da udari legitimne vojne ciljeve unutar Rusije, pogotovo jer su granica i linija fronta u blizini Harkova manje-više iste, te da nije razumno pretpostaviti da Kijev ne bi trebao uzvratiti udarac.

- Naravno, Ukrajini je veoma teško da se brani ako joj nije dopušteno da koristi napredno oružje za odbijanje tih napada - kazao je.

Ukrajina ima pravo na samoodbranu, mi imamo pravo pomoći Ukrajini da održi pravo na samoodbranu, a to ne čini saveznike NATO-a stranom u sukobu. To je bio slučaj još u februaru 2022. godine, tako je bilo i prošle godine, tako je i ostalo - dodao je Stoltenberg, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.