2.6.2024. 14:35
0
Mahmoud Ahmadinejad kandidat za predsjednika Irana
Bivši iranski predsjednik, Mahmoud Ahmadinejad, u nedjelju se registrirao kao kandidat za predstojeće predsjedničke izbore, izvijestili su iranski mediji.

Ipak, Ahmadinejadu to nije prvi put da se registruje za predsjedničke izbore nakon što je okončao svoju predsjedničku karijeru, a u svim navratima do sada je bio odbijen.

Tokom svoja dva predsjednička mandata od 2005. do 2013. bio je poznat po izjavama koje su bile žestoko neprijateljske prema Izraelu, čak je poricao holokaust i pozivao na uništenje židovske države.

U Iranu je predsjednik šef vlade, ali ne i šef države, a konačnu vlast trenutačno ima vrhovni vođa Ali Khamenei, kojeg je Ahmadinejad otvoreno izazivao tokom svog vremena na dužnosti.

Izbori za 28. juna raspisani su nakon što je dosadašnji predsjednik Ebrahim Raisi poginuo zajedno sa sedam drugih u padu helikoptera.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.