17.6.2024. 10:40
0
Kineski premijer Li Qiang u Australiji: Razgovori o trgovini, sigurnosti i ljudskim pravima
Australijski premijer Anthony Albanese i kineski premijer Li Qiang sastaće se danas u prvoj takvoj posjeti kineskog premijera zemlji u posljednjih sedam godina, a na dnevnom redu domaćina su trgovinske veze, regionalna sigurnost i zatvoreni australski pisac, javio je Reuters.

Posjeta Lija označava stabilizaciju odnosa između američkog sigurnosnog saveznika i druge najveće svjetske ekonomije, nakon ledenog perioda kada je Peking blokirao dvadeset milijardi dolara australskog izvoza i trvenja oko pitanja odbrane.

Demonstranti i pristalice okupili su se jutros na travnjaku ispred zgrade parlamenta u Canberri, gdje je bilo jako prisustvo policije, dok je Liju priređivan svečani doček.

Li je u četverodnevnoj posjeti koju je australijski ministar vanjskih poslova nazvao „zaista
važnom“ i za koju je gost rekao da pokazuje da su bilateralni odnosi „vratili na pravi put“.

Bez Kine, koja prima trećinu australskog izvoza i pokriva četvrtinu australskog uvoza, Australci bi plaćali 4,2 posto više za potrošačke artikle, objavila je australijska poslovna grupa. Trgovina s Kinom povećala je prosječni raspoloživi prihod australskog domaćinstva za 1.700 američkih dolara prošle godine, što je omogućilo 595.600 radnih mjesta ili 4,2 posto ukupne zaposlenosti, navodi se u studiji Univerziteta Curtin i australijskog Kineskog poslovnog vijeća.

Australija je najveći dobavljač željezne rude za Kinu, a Kina je bila investitor u australske
rudarske projekte. Lijeva posjeta će vjerovatno pokrenuti pitanje da li će Australija nastaviti da prihvata visoke nivoe kineskih investicija u svoj sektor važnih minerala, dok zapadni sigurnosni saveznici pokušavaju da smanje oslanjanje na Peking za rijetke elemente ključne za električna vozila. Australija je prošlog mjeseca blokirala nekoliko kineskih investitora da povećaju udjele u rudarenju rijetkih elemenata zbog nacionalnog interesa.

Albanese je rekao da će pokrenuti pitanja ljudskih prava u svojim razgovorima s Lijem.
Uslovnu smrtnu kaznu za australskog pisca rođenog u Kini Yanga Hengjuna potvrdio je sud u Pekingu uoči Lijeve posete, saopštile su njegove pristalice u nedelju. Oni su pozvali Albanesea da zatraži od Lija da dozvoli Yangovo prebacivanje u Australiju iz medicinskih razloga, navodeći da „nije moguće postići stabilan bilateralni odnos s poštovanjem s Kinom dok njihovi zvaničnici prijete pogubljenjem australskog političkog zatvorenika“.

Yang, prodemokratski bloger i pisac špijunskih romana, radio je u New Yorku prije hapšenja na aerodromu Guangzhou 2019. godine. Australija je njegovu februarsku kaznu opisala kao „mučnu“, bacivši sjenku na nedavni oporavak bilateralnih odnosa.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.