3.7.2024. 13:38
0
Grci uveli šestodnevnu radnu sedmicu
FOTO: unsplash/ilustracija
Grčka je uvela dobrovoljnu šestodnevnu radnu sedmicu u odabranim industrijama da bi podstakla ekonomski rast i povećala produktivnost.

Na taj potez odlučila se uprkos protivljenju sindikata, koji smatraju da ovaj potez neće riješiti problem nedostatka radne snage u zemlji.

Kako navode grčki zvaničnici, šestodnevna radna sedmica se odnosi samo na privatna preduzeća u Grčkoj koja pružaju usluge 24 sata dnevno. U okviru produžene radne sedmice, osoblje u odabranim industrijama i proizvodnim pogonima imaće mogućnost da radi dodatna dva sata dnevno ili dodatnu osmočasovnu smjenu, uz naknadu od 40 odsto na redovnu dnevnicu, prenosi Gardijan.

Iz Vlade Grčke, predvođene premijerom Kirjakosom Micotakisom, kažu da je pomenuta mjera, koja je juče stupila na snagu, neophodna zbog smanjenja broja stanovnika i manjka kvalifikovanih radnika u Grčkoj.

Procjenjuje se da je oko 500.000 mladih obrazovanih Grka napustilo zemlju od početka dužničke krize koja je izbila krajem 2009. godine, a Micotakis je za ove demografske podatke rekao da predstavljaju  “tempiranu bombu”.

Sindikati su se žestoko usprotivili ovoj mjeri i nazvali je “varvarskom” u trenutku kada dio evropskih zemalja razmišlja u suprotnom pravcu i eksperimentiše sa četvoročasovnom radnom sedmicom, prenosi Tanjug.

– Ove mjere je usvojila vlada koja je ideološki posvećena stvaranju sve većeg profita za kapital. Veća produktivnost dolazi s boljim uslovima rada, boljim kvalitetom života zaposlenih, a to je, sada znamo, manje radnih sati, a ne više – izjavio je član izvršnog odbora sindikata državnih službenika Adedi, Akis Sotiropulos.

Grčka
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.