2.8.2024. 15:01
0
U Kataru održana dženaza lideru Hamasa
Danas je u Kataru održan dženaza lidera Hamasa Ismaila Hanije, koji je ubijen prije dva dana u Teheranu, u jednom od niza ubistava visokih zvaničnika palestinske grupe dok u Gazi bjesni rat između Izraela i Hamasa.

Među ožalošćenima je na dženazi u velikoj džamiji sjeverno od glavnoga grada Dohe bio i Kaled Mešal, za kojega se pretpostavlja da će biti novi lider Hamasa. Ondje su bili i ostali visoki zvaničnici Hamasa te katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Tani.

Hanija će biti pokopan na groblju u gradu Lusail, sjeverno od Dohe. Njegov lijes prekriven palestinskom zastavom nošen je u džamiji pored stotina ljudi zajedno s lijesom njegova tjelohranitelja, ubijenog u srijedu u Teheranu u istome napadu.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuri Reutersu je u razgovoru telefonom rekao: "Naša današnja poruka Izraelu je - tonete u duboko blato i kraj vam je bliži nego ikada dosad. Hanijina krv izmirit će sve račune."

Iran i Hamas su za ubistvo optužili Izrael i obećali osvetu svojim neprijateljima. Izrael nije ni potvrdio ni zanijekao da je izveo atentat.

Riječ je o jednom od nekoliko napada u kojima su ubijeni visoki lideri Hamasa ili libanonskog pokreta Hezbolaha, što je potaknulo bojazan da bi se rat u Gazi između Izraela i palestinskih militanata mogao pretvoriti u regionalni sukob, koji bi se protezao od Crvenog mora do libanonsko-izraelske granice, pa i šire.

Hanija je bio predstavnik Hamasove međunarodne diplomatije za vrijeme rata u Gazi i sudjelovao je u neizravnim pregovorima o prekidu vatre.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.