11.11.2023. 13:57
0
Broj stanovnika Zemlje nadmašio osam milijardi
Ljudska vrsta je premašila brojku od osam milijardi, s dužim životnim vijekom koji nadoknađuje nižu stopu nataliteta, ali rast svjetske populacije nastavlja dugoročni trend usporavanja, saopćio je američki Biro za popis stanovništva.

Biro procjenjuje da je globalna populacija premašila tu cifru 26. septembra, datum za koji agencija tvrdi da ga je prihvatila s rezervom.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je taj broj dostignut deset mjeseci ranije, nakon što su 22. novembar 2022. godine proglasile "Danom osam milijardi", istaknuo je Biro za popis stanovništva u saopćenju.

Razlika je zbog toga što zemlje različito broje ljude - ili ih uopće ne broje. Mnogima nedostaju sistemi za evidentiranje rođenja i smrti. Neke od najmnogoljudnijih zemalja svijeta, kao što su Indija i Nigerija, nisu provele popise stanovništva duže od decenije, navodi biro.

Dok je rast svjetske populacije i dalje brz, sa šest na osam milijardi od početka milenija, stopa je usporena od udvostručenja između 1960. i 2000. godine, prenosi AP.

(M.Lj.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.