29.5.2024. 21:18
0
Boce sa neskidajućim čepovima obavezne u cijeloj EU od jula
Do jula ove godine sve države Europske unije moraju ukinuti odvojive čepove na plastičnim bocama do tri litre i zamijeniti ih onim neodvojivim, a to je dio EU direktive objavljene 2018. godine koja ima za cilj smanjiti količinu plastičnog otpada.

Već neko vrijeme nemoguće je pronaći plastičnu bocu s odvojivim čepom. Zbog novih pravila EU, sada svaka plastična boca ima čep koji se ne može odvojiti, što mnogi nazivaju "najgorim izumom 21. stoljeća".

Čepovi sada ostaju pričvršćeni za bocu, a ljudi se žale da im smetaju dok pokušavaju piti iz boce te da im otežavaju točenje pića u čaše. Sigurni smo da i vama to ponekad ide na živce, a evo i zašto je uopće do toga došlo.

Zašto su čepovi pričvršćeni na bocu? 

Do jula ove godine sve države Europske unije moraju ukinuti odvojive čepove na plastičnim bocama do tri litre i zamijeniti ih onim neodvojivim, a to je dio EU direktive objavljene 2018. godine koja ima za cilj smanjiti količinu plastičnog otpada.

Naime, čepovi od plastičnih boca dosad su se odvajali i često završavali na neprimjerenim mjestima u okolišu, ne reciklirajući se, a istraživanja procjenjuju da su proizvodnja i spaljivanje plastike ispustili više od 850 miliona tona stakleničkih plinova u atmosferu 2019. godine.

EU sada to želi barem malo ublažiti uvođenjem neodvojivih čepova na plastičnim bocama. A novi čepovi na bocama samo su jedna u nizu mjera koje EU planira provesti.

EU želi uvesti obnovljivu ambalažu

Europski parlament do 2030. godine želi uvesti u upotrebu samo obnovljivu ambalažu kako bi se količina otpada u Europi do 2040. godine smanjila barem za 15 posto, a prvo žele promijeniti neke sitnice zbog kojih se godišnje nakupi nekoliko tona otpada.

Primjerice, sva ona mini-pakiranja šećera, začina, kečapa ili maslaca koja dobivamo u hotelima od 2030. godine više neće biti dopuštena ako nisu napravljena od čistog papira. Planiraju uvesti i promjene u trgovinama - voće i povrće koje teži manje od 1.5 kilograma više se neće smjeti pakirati u plastičnu ambalažu, a stvar prošlosti postat će i plastične vrećice za voće i povrće u trgovinama.

(Erna H.)

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.