27.3.2017. 18:44
0
"Bio bih previše subjektivan kada bih pričao o novim igračima u reprezentaciji, jer su to većinom Željina djeca"
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u petom kolu kvalifikacija pobjedila je Gibraltar sa 5:0 i na taj način popravila gol razliku koja nekada zna biti vrlo bitan faktor na kraju kvalifikacija. Gibraltar smo očekivano deklasirali, ali ova utakmica je poslužila selektoru Baždareviću da isproba neke nove igrače, koji bi u budućnosti mogli biti okosnica našeg nacionalnog tima.

“Teško je dati bilo kakvu ocjenu, ali najbitnije je da je cilj nakon Gibraltara postignut. Ono što je dodatno zakomplikovalo ovu grupu je remi Belgije i Grčke, koji nisam očekivao. Grčka je na jednom teškom gostovanju došla do jako bitnog boda za njih i to nam je najbolji pokazatelj kakva nas utakmica protiv njih očekuje u junu na Bilinom Polju. U fudbalu je teško bilo šta predvidjeti, Belgija je imala sjajan sastav i na proteklom Evropskom prvenstvu, pa nisu ništa postigli. Njihov remi sa Grčkom otvara nama priliku da iz drugog plana napadnemo i to prvo mjesto, jer u fudbalu je sve moguće. Mi isto tako imamo nekoliko vrhunskih igrača i mislim da je Baždarević uspio napraviti jednu kompaktnu cjelinu u našem timu", rekao je Huref Musemić šef stručnog štaba Mladosti iz Kaknja.

Nekadašnji selektor bh. raprezenacije Miroslav Ćiro Blažević siguran je da će naš tim na kraju kvalifikacija i eventualnog baraža pronaći svoje mjesto u Rusiji.

“Bh reprezentacija ima kvalitet i sve ono što je potrebno da se plasira u na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, Baždarević je to dobro posložio. Navikli smo da naše podnevlje izbacuje talentovane igrače i novi igrači su se dobro uklopili u državni tim. Dobro je da imamo široku lepezu kvalitetnih igrača na svakoj poziciji. Remi Belgije i Grčke nije iznenađenje, mislim da taj rezultat nama najviše odgovara", riječi su Miroslav Blažević.

"Utakmica protiv Gibraltara je ličila na jedan jači trening i mislim da je ta utakmica uz ovu prijateljsku protiv Albanije dobra uvertira za Grčku u junu. To su također dobre provjere za neke igrače koji do sada nisu imali mnogo prilika za nastupe u državnom timu. Istakao bih Vršajevića, koji je pokazao da se na njega u budućnosti može računati. Sada treba ići od utakmice do utakmice, sve je u našim rukama, pa i borba za prvo mjesto u grupi. Mislim da smo dovoljno kvalitetni da osim Grčke savladamo i Belgiju u Zenici. Zašto na kraju ne bi završili prvi u grupi", izjavio je bivši bh. reprezentativac Vlatko Glavaš.

“Bio bih previše subjektivan kada bih pričao o novim igračima u reprezentaciji, jer su to većinom Željina djeca", riječi su nekadašnjeg kapitena Željezničara i svojevremeno reprezentativca BiH Bulenda Biščevića.

“U potrazi smo za igračem na štoperskoj poziciji. Mislim da je Cocalić koji je do sada pružao konstantno dobre partije pravo rješenje za taj problem. Izdvojio bih i Cimerota, koji je pokazao da nije uzalud standardan u Paok-u. To su igrači koji u budućnosti mogu ponuditi dosta ovoj reprezentaciji. Nastupi u državnom timu uvijek svu bili dobra odskočna daska za svakog igrača", rekao je Bulend Biščević, a osvrnuo se i na ono što naš tim očekuje u nastavku kvalifikacija.

"Nama je svaka naredna utakmica jako bitna, nije to samo Grčka i u svakoj moramo pristupiti sa vojnim momentom. Situacija u grupi je sada veoma neizvjesna. U prvoj utakmici protiv Grčke smo nasjeli na njihove provokacije, žao mi je što ih nismo samljeli, jer je evidentno da smo bili bolji. Zbog toga im u revanšu na Bilinom Polju moramo zabiti tri gola, kako nam se ne bi ponovila ista sitaucija kao u Grčkoj”, rekao je Biščević.

Kada je riječ o ostalim reprezentacijama iz regiona, nakon 5. kola kvalifikacija, većina zemalja ima i dalje velike šanse da se plasira na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Hrvatska je u Zagrebu savladala Ukrajinu, Srbija je na teškom gostovanju došla do jako bitne pobjede protiv Gruzije, dok je Crna Gora i pored domaćeg poraza od Poljske, zadržala drugu poziciju u svojoj grupi.

“Gledao sam utakmicu između Hrvatske i Ukrajine, koju su Hrvati zasluženo pobjedili. Oni već imaju jednu konstantu i bilo bi pravo iznenađenje da jedno veliko takmičenje prođe bez njih. Srbija je imala smjenu generacija, njihov kvalitet tek sada dolazi do izražaja, jer zaista igraju dobro”, rekao je Musemić.

“Lijepo je vidjeti da se Srbija probudila i mislim da će oni napokon ponovo učestvovati na najvećoj nogometnoj smotri na svijetu”, izjavio je Miroslav Ćiro Blažević.

“Ruku na srce Hrvatska je za klasu bolja od ostalih reprezentacija sa Balkana. Imaju igrače koji igraju u najboljim timovima na svijetu. Srbija s druge strane predvođena sjajnim Dušanom Tadićem polako ali sigurno stvara jednu ekipu koja će u budućnosti imati zapažene rezultate. Reprezentacija Crne Gore u utakmici protiv Poljske podsjetila me na našu reprezentaciju dok sam i ja bio njen član. Uvijek smo dobro igrali, ali nismo se nigdje plasirali. Tako je i sa Crnogorcima, mada će i oni vremenom ostvariti napredak”, riječi su Biščevića.

S obzirom na igrački kvalitet svih reprezentacija sa Balkana, većina nas se sigurno nekada zapitala kako bi sada izgledala i koliko bi moćna bila reprezentacija bivše Jugoslavije kada bi sve fudbalske zvijezde sa Balkana uvrstili u jednu ekipu.

“Neosporno je da se bi to bila moćna ekipa koja bi mogla parirati svim fudbalskim velesilama, ali možda je bolje što smo se ovako podijelili, jer sada možemo višestruko djelovati, izjavio je Miroslav Ćiro Blažević.

 

 

Novinar: Admir Oručević

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.