1.3.2023. 12:55
3
Cvijanović na sraman i način neprimjeren državnom funkcioneru odgovorila da ne prima čestitke povodom "morbidnog praznika"
Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (iz reda srpskog naroda), na svom Instagram nalogu objavila je post kojim poručuje kako 1. Mart, koji se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, "nije njen praznik".

Osim toga, Cvijanović je objavila čestitku koju je dobila tim povodom i na način neprimjeren jednom državnom funkcioneru, odgovorila na istu tako što je prekrižila cijelu čestitku i uz to napisala kako ona ne obilježava ovaj "morbidan praznik".

“Uzgred rečeno, BiH nema zakon o praznicima, a jedino što se zajednički obilježava su Nova godina i Prvi maj”, navela je Cvijanovićeva na “Instagramu”, odgovarajući Stranci demokratske akcije Sandžaka koja je uputila čestitku povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. 





Jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine

Podsjećamo, danas se u Bosni i Hercegovini obilježava jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji države Bosne i Hercegovine.

To je poručio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (iz reda bošnjačkog narodaDenis Bećirović na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu gdje je položeno cvijeće povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

“Malo je država na svijetu koje su stekle nezavisnost sa tako velikom podrškom stanovnika na referendumu za nezavisnu i suverenu državu, kao što je to bilo sa Bosnom i Hercegovinom”
, rekao je Bećirović.

“Zašto je ovo veliki dan? Pa taj datum i demokratsku volju građana Bosne i Hercegovine priznala je cijela Evropa i svijet. To je prelomni momenat u historiji Bosne i Hercegovine. Da nije bilo 1. marta i većinske volje građana i naroda Bosne i Hercegovine da žive u slobodnoj, nezavisnoj i cjelovitoj državi, danas bi granice Velike Srbije bile na liniji Karlobag, Ogulin, Virovitica”
, dodao je.

Član Predsjedništva Bosne  Hercegovine (iz reda hrvatskog naroda), Željko Komšić, također je  poslao poruku u povodu ovog praznika, navodeći da je to jedan od najbitnijih datuma te da Bosna i Hercegovina ima dva - Dan nezavisnosti i Dan državnosti.

“Ovaj dan je važan jer nam govori da imamo nezavisnu i suverenu državu, mada često znamo da stvari u BiH nisu baš takve. Važan je i zbog svega što je uslijedilo, a to je agresija na BiH i mnogobrojni zločini, masakri, uključujući i genocid, kako bi se ta ista nezavisnost odbranila”, istakao je Komšić. 


"Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu...?"


Inače, Dan nezavisnosti se obilježava povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Referendumsko pitanje glasilo je: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

Glasalo je tada 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH). Za nezavisnost izjasnilo se čak 99,7 posto osoba izašlih na referendum.

Održavanje referenduma za nezavisnost preporučila je Arbitražna komisija međunarodne konferencije o Jugoslaviji.

Na osnovu rezultata referenduma Evropska zajednica je 6. aprila 1992. priznala BiH kao nezavisnu državu, a dan kasnije to su učinile i Sjedinjene Američke Države.

Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Ujedinjenih nacija. 

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i ove se godine obilježava u Federaciji BiH, dok je u bh. entitetu Republika Srpska radni dan.


Bivši predsjednik Skupštine Republike BiH Miro Lazović je povodom suprotnih mišljenja i onih koji ne priznaju ovaj praznik kazao: 

“Ako ne proslavljate Dan nezavisnosti barem ćutite, nemojte vrijeđati.”

 

Krivična prijava

Institut za istraživanje genocida Kanada nakon objave Cvijanović, uputilo je otvoreno pismo Predsjedavajućoj Predsjedništva BiH Željki Cvijanovićte podnijelo krivičnu prijavu protiv nje. 

Kako su naveli, krivičnu prijavu su podnijeli zbog "kršenja Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida kao i zbog pokušaja rušenja ustavno-pravnog poretka BiH i narušavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti, političko-pravnog subjektiviteta BiH."

"IGK poziva međunarodnu zajednicu, posebno Visokog predstavnika i članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira da sankcionišu Željku Cvijanović. Ne može se biti predsjednik države koju negirate i kontinuirano blokirate u funkcionisanju", navode iz IGK dodajući poruku koja je upućena Cvijanović:

"I na kraju poruka Željki Cvijanović: Slavila ga ili ne, Dan nezavisnosti je bio i ostat će simbol trajanja države i zemlje BiH."


(A. Rovčanin)

 
3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.