19.4.2016. 13:30
1
Zašto NSBiH transparente o Ahmićima izjednačava sa drugim spornim transparentima poput veličanja Herceg-Bosne?
"Tog jutra i nebo je plakalo zbog vas, odzvanjao je plač djeteta i starice glas. Ne brinite, nije uzalud. Vaša žrtva kao svemir velika rodila je u nama heroje, hrabrosti neustrašive i srce poput čelika. Sjever pamti Ahmiće", pisalo je na transparentu koji su navijači držali na trbinama.

Navijači FK Sarajevo su na gostujućoj utakmici protiv Viteza odali počast žrtvama ubijenim u Ahmićima prije 23 godine, u okviru 25. kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine, zbog kojeg će njihov tim biti novčano kažnjen. Iz te utakmice, Sarajevo je izašlo kao pobjednik, savladavši Vitez rezultatom 3:1.

Nogometni savez BiH još nije dao zvanično saopštenje, iako smo poslali upit, niti se očitovao o mogućem sankcionisanju FK Sarajevo, zbog ponašanja navijača ovog kluba, odnosno isticanja ovog transparenta. Kontaktirali smo Direktora sektora za takmičenje NSBiH Elmira Pilava, koji je izjavio da nema vremena za komentar, jer je na službenom putu.

Prema medijskim pisanjima u Bosni i Hercegovini, navodi se da definitivno sljeduje novčana kazna Fudbalski klub Sarajevo zbog ove poruke, koju neki nazivaju političkom porukom, a koje su zabranjene na bh. terenima. Takođe smo kontaktirali i Horde zla, ali odgovor na naš upit, do objave ovog članka, nismo dobili.

Podsjećanja radi, u trenutku kada su pripadnici Hordi zla podigli transparent i počeli pjevati himnu RBiH “Jedna si jedina”, na suprotnoj strani stadiona jedan dio navijača je zviždao, dok je drugi dio njih mahao zastavom tzv. Herceg-Bosne.

Interesantna činjenica u vezi sa ovim transparentom i mogućim sankcijama, jeste upravo to da se povezuje sa političkom pozadinom, iako je pokolj u Ahmićima ratni zločin, koji su počinili pripadnici HVO 16.aprila 1993. nad bošnjačkim civilima. Ahmići su obilježeni kao najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata, u kojem je ubijeno 116 osoba, od čega su 32 žrtve bile žene, a 11 djece, mlađe od 18 godina. Također među ubijenima 16. aprila 1993. godine bila je i beba od tri mjeseca, a zločin su otkrile mirovne snage Ujedinjenih naroda.
Kao ishod ovog pokolja svjedoče činjenice o razorenom selu, dvije lokalne džamije su uništene eksplozivima, od 200 bošnjačkih kuća, spaljeno je njih 180.

Danas, dvadeset i tri godine poslije, nakon ovog zločina, pronađeno je i ukopano 86 žrtava, ali se još traga za tijelima 30 ubijenih. Za ovaj zločin osuđeni su zločinci, neki pravomoćnom presudom, neki oslobođeni krivnje, ali najbitnija činjenica je da se zločin u Ahmićima okarakterisao kao zločin, kao nešto što se dogodilo, potkrijepljeno dokazima, činjenicama, I daljim potragama za ostacima ubijenih.

Nakon ovih podataka, zašto se obilježavanje godišnjice zločina potencira kao politička poruka, kada je to nešto što se dogodilo na taj dan i nešto što se ne smije propustiti zaboravu?

Pri samom odlučivanju visine novčane kazne, kao i o klasifikaciji poruke na transparentu, NSBiH treba da se vodi Disciplinskim pravilnikom, koje  utvrđuju izvršni odbori saveza nadležnih za rukovođenje takmičenjem.

Shodno Disciplinskom pravilniku NSBiH, član 74. se navodi da ukoliko se javno vrijeđa ljudsko dostojanstvo drugog po osnovu rase, boje, nacije, religije, jezika ili počini neki drugi diskriminirajući čin ili pokazuje vidove ekstremističke ideološke propagande, biće kažnjen igrač, sportski radnik ili klub, od 1.000 do 10.000 KM. A ukoliko se prekršaji ponove ili okvalifikuju kao teži prekršaj, biće kažnjen igrač, sportski radnik ili klub, sa novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 30.000 KM. Također se navodi i odgovornost navijača kluba, gdje se ističe da ukoliko gledaoci na utakmici ili javnoj utakmici pokazuju natpise i simbole koji javno vrijeđaju ljudsko dostojanstvo po osnovu rase, boje, nacije, religije, jezika ili počine neki drugi diskriminirajući čin ili pokazuje vidove ekstremističke ideološke propagande, klub za koji gledaoci navijaju biće kažnjen novčanom kaznom od 3.000 KM do 30.000 KM.

Analizirajući razloge i novčane kazne za iste, ponovo ne možemo naći razlog zbog kojeg se klubovi kažnjavaju ukoliko obilježavaju godišnjice zločina koji su se desili širom Bosne I Hercegovine, kada su isti ti zločini priznati, odnosno osuđeni su zločinci.

Zašto se poruke kao što su Never forget Srebrenica i poruka koja se našla na transparentu na utakmici između Sarajeva i Viteza, u vezi sa zločinom koji se desio u Ahmićima, smatra uvredljivom? Zašto su te poruke uvredljive, ako su istinite. Otkada je postalo zabranjeno  da se obilježava godišnjica zločina, bez obzira na teren.

Zašto se izjednačava  isticanje poruka koje nose Šešeljeve izjave I poruka koje obilježavaju godišnjicu zločina, kao što su navijači  Borca u utakmici protiv Sarajeva, u sklopu  23. kola BHT Premijer lige Bosne i Hercegovine, istakli parolu s jednom od Šešeljevih izjava tokom suđenja u Haagu. Na paroli, koja se mogla vidjeti na terenima, pisalo je: "Možete samo da prihvatite da mi popušite ku***".  Zbog isticanja ovog transparenta, NSBiH je izrekao kaznu Borcu uz iznosu od 4.000 KM, klasificirajući ovaj prekršaj kao isticanja neprimjerenih transparenata.

Dok je u okviru 23. kola BH Telecom Premijer lige, tokom utakmice Željezničara I Olimpica, gdje su Plavi odnijeli uvjerljivo pobjedu sa 3:1, nakon početka utakmice Manijaci su imali jasnu poruku za pristalice osuđenog ratnog zločinca, Radovana Karadžića.Manijaci su svoju poruku uputili Europi I Bošnjacima poslali putem transparenta na južnoj tribini, da nemaju pravo spavati.
"Mi smo oni koji smo trebali u tišini da nestanemo. Još uvijek svima smeta što grmljavina našeg otpora odjekuje do kraja svijeta! Istina, hrabrost i pobjeda žive sa nama, a licemjerstvo, kukavičluk i laž sa Evropom i pristalicama Radovana! Bošnjaci, nemamo pravo spavati - 'I poslije rata je rat'".

Zahvaljujući ovoj poruci koju su Manijaci poslali, Fudbalski klub Željezničar kažnjen je sa 1.500 KM zbog propusti u organizaciji utakmice protiv Olimpica, isticanje neprimjerenih transparenata i korištenje megafona od navijača.

U svakom kolu i utakmici BHT Premijer lige  obavezno se ističu različiti transparenti sa porukama koje nose različite sadržaje. Bitno je napomenuti da se moraju odvojiti poruke koje imaju politički karakter, od onih poruka koje šire netrepeljivost i imaju za cilj da izazovu nerede, od onih koji podsjećaju na godišnjice zločina koji su se desili i koji su priznati kao takvi. S obzirom da se ovi incidenti često ponavljaju, da se zaključiti da ove novčane kazne i ne daju rezultate pri smanjenju ovih incidenata.

Anesa Agović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.