21.3.2017. 10:50
0
Marin: Od štrajka glađu ne odustaje 12 radnika ŽRS-a sve do ispunjenja zahtjeva
Predsjedik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica Republike Srpske Zlatko Marin potvrdio je da je već šesti dan u štrajku glađu 12 radnika tog preduzeća i da neće odustati dok ne dobiju februarsku plaću i ostala potraživanja.

Vrijeme tokom štrajka glađu provode u jednoj od prostorija banjalučke Željezničke stanice, a od ove radničke borbe, ipak, su odustale njihove kolege u Doboju.

Marin je istakao da u minum zahtjeva ispod kojih neće prekinuti štrajk glađu spada  isplata zaostalih naknada za topli obrok, prijevoz, kilometar sat... te izvršne presude koje ukupno iznose oko 20 miliona KM, pojedinačno po radniku od 7.000 do 10.000 KM s kamatama.

-To je uslov  da sjednemo da pregovaramo o ovim dugovanjima – rekao je Marin.

Podsjeća da su plaće radnicima Željeznica RS-a kasnile i u proteklom periodu te da nisu uplaćivani doprinosi, a januarsku zaradu su dobili tek na dan protesta u Doboju, 3.marta.

-Konstatno kašnjenje plaća radnike je suočilo s teškom materijalno situacijom, jer nemaju novac da plate kredite, obračunavaju im se kamate, račune ne mogu da plate – kazao je Marin.

Traže i da se ne pokreće disciplinski postupak prema radnicima koji su u štrajku glađu i protestima, a generalnog direktora Dragana Savanovića pozivaju da podnese ostavku iz ljudskih i moralih razloga.

Željeznička pruga u Banjoj Luci i danas je pod blokadom. Jedan broj radnika se samoorganizovao i od jučer ne dozvoljava polazak i dolazak vozova na ovu stanicu.

Na jedan od vozova istakli su i zastavu s petokrakom, a i oni ne žele da odblokiraju saobraćaj dok se ne ispune spomenuti uslovi.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.