6.10.2017. 14:40
0
Fišo uručio odluke o dodjeli sredstava za održivi povratak povratnicima
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo uručio je danas odluke o dodjeli finansijskih sredstava s ciljem pomoći održivom povratku za 12 pripadnika boračke populacije koji su se iz Kantona Sarajevo vratili u svoja predratna mjesta prebivališta.

Ove godine Ministarstvo je s ovom namjenom raspolagalo sa 60.000 KM, a namjera nam je da u Budžetu za narednu godinu osiguramo veća sredstva, jer smo svjesni koliko ovakva vrsta pomoći znači vama povratnicima koji su ujedno naši nekadašnji borci za jedinu nam državu Bosnu i Hercegovinu - kazao je Fišo.

Sredstva su raspoređena na osnovu Javnog oglasa za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje određenih prava porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca u Kantonu Sarajevo raspisanog nedavno u skladu sa propisanom zakonskom procedurom.

Odluke na osnovnu kojih će dobiti od 3.000 do 5.000 KM preuzeli su povratnici: Adil Muslić iz sela Kutle - Općina Foča-Ustikolina, Ramiz Aganović iz sela Kaljani iz Općine Pale-Prača, Admir Habul i Safira Salčin sa Tjentišta – Opština Foča, Hazim Kulovac iz Žepe, Hakija Hodžić iz Suhe – Opština Bratunac, Safet Golić iz Glogove – Opština Bratunac, Amir Kadrić iz Podviteza sa Pala, Sead Ćato iz sela Nezuci – Opština Višegrad, Ahmo Šabeta iz sela Udovičići – Općina Foča-Ustikolina, Ekrem Bubregović iz sela Knežine – Opština Sokolac te Arif Zukić iz sela Gazije – Opština Rogatica.

Većina njih će ta sredstva iskoristiti za nabavku stoke ili za izgradnju pratećih objekata za dalje bavljenje stočarstvom, a neki i za nabavku neophodnih poljoprivrednih mašina.

Po riječima Safire Salčin, njen muž i ona bivši su pripadnici Armije RBiH i danas niti jedno od njih ne radi.

- Vratili smo se na Tjentište i živimo isključivo od bavljenja stočarstvom i poljoprivredom. Ova vaša pomoć će nam mnogo značiti - rekla je Salčin te pozvala Fišu da ih dođe obići.

Poziv za posjetu selu Podvitez ministar je dobio i od Amira Kadrića koji je kao gorući problem povratnika naveo problem osiguranja tržišta i plasmana njihovih proizvoda od kojih većina njih živi, saopćeno je iz Press službe KS-a.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.