7.12.2018. 11:54
0
Centar za sigurnosne studije: Dodikovo povlačenje ambasadora je podrivanje interesa BiH
Saopštenje sa sastanka predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa članom Predsjedništva BiH iz tog entiteta Miloradom Dodikom, o donešenoj odluci da se povuku svi ambasadori i konzuli imenovani u ime Srba najflagrantiji je primjer podrivanja interesa Bosne i Hercegovine u sferi provođenja vanjske politike Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Centra za sigurnosne studije Bosne i Hercegovine (CSS).

Istaknuto je da je u proteklih nekoliko godina na snazi postojao džentlemski sporazum novoizabranih predstavnika vlasti u Predsjedništvu BiH da se ispoštuju mandati i dignitet imenovanih ambasadora na njihovim pozicijama i da se ostvari kontinuitet njihovog djelovanja i uloženog napora na poboljšanju bilateralnih i multilateralnih odnosa sa BiH. 

Ovakav bezočan pristup u promjenama diplomatskih predstavnika BiH, naveli su iz CSS-a, neprimjeren je u diplomatskoj praksi demokratskih zemalja i predstavlja presedan koji urušava i onako poljuljan imidž Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima. 

Iz CSS-a su istakli: „Svi smo svjesni da je imenovanje ambasadora Bosne i Hercegovine u proteklom periodu narušavalo interese i ugled Bosne i Hercegovine, posebno nakon odluke Predsjedništva BiH da se u procesu kandidature u potpunosti zanemare kriteriji i mišljenje MVP-a BiH, ali nemamo nikakve garancije da će se nova imenovanja ambasadora vršiti u skladu sa profesionalnim uzusima koja propisuju da se na ambasadorska mjesta biraju osobe koji su afirmisani djelatnici u diplomatskoj službi BiH, odnosno da su istaknuti politički, privredni, javni ili naučni djelatnici koji su dali znatan doprinos Bosni i Hercegovini i vrlo aktivno rade na jačanju međunarodnog subjektiviteta i ugleda Bosne i Hercegovine u svijetu. 

Pozivanje na članove Ustava RS-a da predsjednik RS-a članu Predsjedništva BiH iz RS-a iz reda Srba dostavlja prijedloge novih imenovanja lica za šefove diplomatskih misija jednostavno ne stoji, jer su imenovanja ovih lica u nadležnosti članova Predsjedništva BiH koji konsenzusom donose odluke o ovim pitanjima. U prilog ovoj konstataciji postavlja se pitanje zašto se donedavni član Predsjedništva, Mladen Ivanić BiH nije procesuirao radi kršenja Ustava RS-a po kojem mu je u ovakvom obrazloženju predsjednik RS-a Dodik predlagao imenovanje ambasadora. 

Stoga, u ime pokušaja narušavanja i podrivanja vanjsko političkog predstavljanja BiH u međunarodnim odnosima, iskazujemo nadu da će se ostali članovi Predsjedništva BiH oštro usprotiviti ovakvim i sličnim pokušajima nedemokratskog i bahatog ponašanja u sferi diplomatskog predstavljanja BiH i urušavanju digniteta i ponosa imenovanih zvaničnika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u svijetu.“ 

(NAP/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.