15.5.2020. 22:16
1
Studenti Jevrejske zajednice videom izražavaju protest: Veličaju se ubice naših predaka
Studentska organizacija Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom održavanja "Bleiburške mise" u Sarajevu ističući da se protive rehabilitaciji zločinaca.

Navode da se sjećaju Sarajeva prije 1. septembra 1941. kada je 1.000 Jevreja odvedeno u logor Kruščica blizu Travnika, kao i da se sjećaju da su ustaše poslale više od 8.500 sarajevskih Jevreja u logore, a da su Jevrejski hramovi uništeni, opljačkani i oskrnavljeni.

- Zbog toga se suočavamo s tim da se historija ponavlja. Nadamo se da će naša generacija stati paklenom krugu fašizma u kraj! Učili su nas da se sjećamo. Učili su nas djedovi i bake, filmovi i knjige, a nažalost, najmanje učitelji i nastavnici - poručuju iz organizacije.

Studenti su napravili video kojim izražavaju protest na održavanje "Bleiburške mise" u Sarajevu.

Oslobođenje sutra objavljuje spisak poginulih u Sarajevu tokom Drugog svjetskog rata: tu je 9.718 žrtava fašističkog terora, 2.057 boraca palih za slobodu Grada i 755 članova pokreta otpora u Sarajevu. Njihova imena uklesana su u Memorijalnom kompleksu Spomen-parka na Vracama a ove subote - u znak sjećanja na njihovu žrtvu i uz podršku Gradske uprave Sarajeva - ispisana u našem listu. Sutra je, tačno u podne, Komemoracija žrtvama koju organizira SABNORBiH.

Naši preci su se borili za ovaj grad protiv okupatora! Gradu kojem je više od 10.000 ljudi izgubilo život zbog fašističkog režima Nezavisne Države Hrvatske smatramo da ne priliči održavanje komemoracije ubicama naših predaka. Zaustavimo rehabilitaciju zločinaca! Zaustavimo fašizam - saopćeno je iz Studentske organizacije Jevrejske zajednice u BiH.


(Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.