9.7.2020. 16:23
0
Ministrica Gudeljević verbalno napadnuta od strane direktora Halilovića, jer ga je oslovljavala sa 'ravnatelj'
Ministarstvo civilnih poslova BiH saopćilo je da je ministrica Ankica Gudeljević verbalno napadnuta na sastanku organiziranom radi unapređenja procesa akreditacije visokoškolskih institucija u Distriktu Brčko, kojem su u Sarajevu prisustvovali predstavnici Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH.

Već na samom početku sastanka, uz neprimjereno burnu reakciju, ravnatelj Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, prof. dr. Enver Halilović je verbalno nasrnuo na ministricu Gudeljević zabranjujući joj da ga oslovljava sa „ravnatelj“ jer je ta riječ „neprihvatljiva“. Učesnici sastanka su nastojali uvjeriti direktora Halilovića da svatko ima pravo da uporabi onu riječ koja je u duhu njegova materinjeg jezika, no, nažalost, bez ikakvog učinka. Neprimjerena retorika je nastavljena uz optužbe upućene ministrici kojom se nastojala diskreditirati u svojoj ženskoj, političkoj i poziciji žitelja jedne države koji ima Ustavom zagarantirana prava da govori materinjim jezikom - saopćeno je, između ostalog, iz Ministarstva.

Halilović je, s druge strane, u izjavi kazao da je cijelo saopćenje insinuacija i konstrukcija kojom treba opravdati sastanak koji nije bio pripremljen.

- To je ministrica i priznala. Umjesto da se održe dva sastanka sa dvije strukture ljudi, održan je jedan. Ja sam tamo faktički bio priveden na optuženičku klupu da odgovaram na zahtjeve, insinuacije i optužbe vlasnika nekih privatnih univerziteta. To je ministrica prihvatila zdravo za gotovo i tražila je da se izjašnjavam o tome - rekao nam je Halilović.

Pojasnio je da ministrici nije osporavao upotrebu riječi ravnatelj.

- Samo sam kazao da je trebala u dopisu koji je meni poslala uz riječ ravnatelj dodati i riječ direktor. U mom rješenju piše direktor. Nije, dakle, problem u riječi ravnatelj već u zvaničnom dopisu u kojem je trebalo da stoji i direktor, ako već imamo tri zvanična jezika. Protivio sam se što sam prizvan da odgovaram nekome na pitanja umjesto da se ministrica dogovori sa mnom pa da donesem dokumente u kojima mogu pokazati  vlasnicima privatnih fakulteta da nisu u pravu - dodao je Halilović.

Napomenuo je da je Distrikt nakon 13 godina donio Zakon o visokom obrazovanju po kojem se može raditi.

- Trebali su reći da nisu bili zreli kakav zakon trebaju donijeti i da su pravili greške, pa su sad donijeli zakon i da idu s procesom akreditacije - rekao je Halilović.

Iz Ministarstva je navedeno i da su predstavnici Asocijacije rektora privatnih univerziteta na sastanku ukazali na neravnopravan položaj privatnih visokoškolskih institucija u odnosu javne visokoškolske institucije u Bosni i Hercegovini, posebno kad je u pitanju članstvo u Rektorskoj konferenciji Bosne i Hercegovine, u kojoj nisu zastupljeni, kao što nisu zastupljeni niti u Upravnom odboru Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, prenos avaz.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.